Menu Zavřít

Nákladné opravy jsou u konce. Washingtonův monument se konečně znovu otevře veřejnosti

5. 8. 2019
Autor: shutterstock.com

Kromě celosvětově proslulých staveb, jako je například Socha svobody nebo Bílý dům, patří mezi nejznámější symboly Spojených států amerických také Washingtonův monument. Kdo se chtěl podívat dovnitř, měl kvůli zdlouhavým opravám během několika posledních let smůlu. V srpnu se však ikonický památník konečně dočká slavného znovuotevření.

Jak samotný název známé americké stavby napovídá, Washingtonův monument byl postaven na počest prvního prezidenta Spojených států George Washingtona. Dnešní podobu tohoto památníku navrhl významná americký architekt Robert Mills, který se však jeho dokončení v roce 1884 bohužel nedožil.

 Washingtonův monument bude znovu otevřen během srpna

Slavný bílý obelisk z mramoru, žuly a pískovce se nachází v srdci amerického hlavního města a se svými 169 metry zároveň představuje nejvyšší budovu Washingtonu, D.C. Veřejnosti byl zpřístupněn 9. října 1888 a dlouhé roky patřil mezi nejnavštěvovanější památky, kam mířily statisíce nadšených turistů.

Původní opravy byly neúspěšné

Proč musel být tento významný památník tedy uzavřen? Kromě dlouhé doby, kdy byly jeho dveře otevřené pro návštěvníky, se na monumentu podepsalo také zemětřesení o síle 5,8 stupňů Richterovy škály, které roku 2011 postihlo severovýchod Spojených států. Škody v celé oblasti byly obrovské a na oblíbeném obelisku se tehdy objevilo více než 150 nebezpečných prasklin.

Náročné opravy, do kterých se Američané okamžitě pustili, je vyšly na 15 milionů amerických dolarů. Washingtonův monument byl znovu slavnostně otevřen v květnu 2014, situace se však brzy změnila. Dva roky po jeho znovuotevření totiž praskl kabel ve výtahu, který vozil návštěvníky na vrchol obelisku, a památník byl opět uzavřen.

Znovuotevření proběhne v srpnu

Tentokrát ale byla rekonstrukce opravdu rozsáhlá. Server CNN uvedl, že aby se návštěvníci cítili bezpečně, na místě vzniklo třeba nové centrum, kde budou všichni návštěvníci pro jistotu zkontrolováni. Nahradí tak dočasnou stavbu, kterou zde postavili jako bezpečnostní opatření po teroristickém útoku v září 2001.

 Návrh bezpečnostního centra u Washingtonova monumentu

„Nové zařízení ze skla a oceli se samozřejmě pyšní plnou ochranou proti výbuchu i střelbě. Zahrnuje také čekací prostor pro 18-20 návštěvníků, speciální bezpečnostní technologie nebo kancelář ochranky,“ uvedl ve svém sdělení National Park Service, což je úřad spadající pod kontrolu Federální vlády Spojených států, který je zodpovědný právě za správu národních památníků.

MMF24

Štědrou částku na opravu Washingtonova monumentu přispěl filantrop David M. Rubenstein, který sponzoroval také další projekty v hlavním městě, jako je například Lincolnův památník. Slavnostní znovuotevření známého obelisku je prozatím naplánované na srpen 2019, přesné datum však teprve bude upřesněno.

Čtěte také:

Ráj plný narcisů se veřejnosti nadobro uzavřel. Může za to obrovský příliv turistů

Unikátní automobil herečky Elizabeth Taylor míří do aukce. Cena se prý vyšplhá až na 2 miliony dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).