Menu Zavřít

ZOMBIE SE VRACÍ

11. 9. 2001
Autor: Euro.cz

RTP to s rozjezdem nemyslí příliš vážně

Již dva měsíce může teoreticky zprostředkovávat obchody s cennými papíry dávno zapomenutý takzvaný třetí trh - RTP (Right Time Price). Vše ale nasvědčuje tomu, že nechtěné dítě českého kapitálového trhu to se svým rozjezdem nemyslí příliš vážně a celý projekt míří do ztracena.

Adresát neznámý.

Sedmého května musela Komise pro cenné papíry potvrdit RTP licenci a ten může od tohoto data začít teoreticky obchodovat. Nebude to ale vůbec žhavé. Zastihnout představitele společnosti je totiž téměř nemožné, ze svého sídla na I. P. Pavlova v Praze se podle informací týdeníku EURO nedávno odstěhovali do Sokolovské ulice. Ani tam však nejsou k zastižení. I mluvčí Komise pro cenné papíry Šárka Samková přiznává, že komunikace s RTP při konečném potvrzování licence byla velmi problematická. To rozhodně nevypovídá o serióznosti plánů firmy. Ostatně již od roku 1996 vedoucí představitelé RTP ujišťují, že projekt rozjedou do několika měsíců. Blíží se rok 2000 a zatím nic. Několikaletá úsměvná fraška si tak připisuje další kapitolu své historie. „Licenci RTP má, kdyby však chtěl začít skutečně obchodovat, musí ještě splnit některé technické či organizační požadavky komise, my zatím nebudeme nijak zasahovat, říká Šárka Samková. I když všem vstávaly a vstávají hrůzou vlasy na hlavě před přelicencováním komise pro cenné papíry, RTP si paradoxně s takovými starostmi hlavu lámat nemusel a licenci dostal, aniž by musel martyrium přezkumu absolvovat. A to díky tomu, že komise může zahájit správní řízení o přelicencování jen s osobami vykonávajícími činnost k prvnímu dubnu loňského roku (což nebyl případ RTP který v té době nefungoval).

Licence z donucení.

Celý úsměvný případ začal v hektickém roce 1993, kdy prožíval český kapitálový trh nebývalý porevoluční boom a licence se udělovaly všem jako na běžícím pásu. Přišla žádost RTP a při liberálním přístupu k povolením se nikdo neodvážil nahlas říci: dva trhy u nás stačí, třetí nepotřebujeme.

RTP požádal o licenci již v roce 1994 a nakonec ji od tehdejšího státního dozoru ministerstva financí po dlouhých peripetiích s určitými podmínkami ke splnění v únoru 1996 obdržel. Mezi těmito podmínkami bylo například uzavření smlouvy s clearingovou bankou (kterou je mimochodem Universal banka, jíž ČNB odebrala nedávno licenci), smlouva se Střediskem cenných papírů o vypořádávání cenných papírů, smlouvy s takzvanými garanty trhu, kteří měli v podstatě jako market makeři tvořit likviditu a tak dále. RTP postupně všechny podmínky splnil a případ mezitím spadl do klína současné Komisi pro cenné papíry. Té nezbývalo po právní stránce nic jiného než RTP licenci udělit, i když se netajila tím, že provozování dalšího trhu není nikterak nakloněna.

Po celou dobu provázejí projekt i další zajímavé události. Už v roce 1996 došlo k nesváru mezi stoprocentním akcionářem RTP - První českoamerickou realitní společností a firmou ISDM, která celý systém technicky a organizačně pro RTP provozovala, a poté odstoupila. Nejzajímavější je však skutečnost, že firma První českoamerická realitní se objevila v souvislosti s nechvalně proslulým a krachujícím H-Systémem.

Brokeři RTP nechtějí.

Rovněž sami brokeři při minimu informací o RTP považují existenci dalšího trhu za zbytečný luxus. „Zahájení obchodování v pořadí třetího organizátora trhu v ČR nepovažujeme v současné době za přínos, říká například Vladimír Hrách z makléřské společnosti Stratego Invest. „Trh trpí nedostatkem likvidity, která by se ještě více rozmělnila. Účast v obchodování na třetím trhu by byla pochopitelně spojena s dalšími náklady a v době, kdy řada obchodníků sama končí činnost a ani nečeká na přelicencování, protože zájem o jejich služby klesl, a zbývající obchodníci si musí hlídat náklady, neočekáváme, že bude o tuto službu zájem. Dalším problémem by byla také již třetí cena u některých titulů na trhu, což je častou výhradou zahraničních investorů, dodává Hrách.

ebf - tip - debata

Projekt RTP je postaven na principu holandské aukce prostřednictvím on-line terminálů. Vyvolávací cenu nabízených cenných papírů bude moci prodávající v dalším kole změnit, ale pouze směrem dolů. Dané papíry získá ten, který o ně projeví zájem jako první. Obchodovat na trhu by se mělo se všemi cennými papíry. Obchodování by mělo probíhat každý pracovní den a v rámci aukčních seancí, kterých by mělo být za den několik.

V projektu by měli figurovat i takzvaní garanti trhu - velcí obchodníci, kteří by měli jako tvůrci trhu podporovat likviditu. Systém je projektován pro všechny obchodníky s cennými papíry licencovanými Komisí pro cenné papíry. Zákazník zaplatí jednorázový vstupní poplatek, měsíční paušál a provizní poplatky podle výše uskutečněného obchodu. Je toto všechno reálná vize, nebo virtuální hra na obchody?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).