Menu Zavřít

ZPACKANÁ VZPOURA

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Ladislavu Paluskovi ujely nervy. Horký kandidát na obsazení postu prozatímního ředitele České televize neukočíroval své mocenské choutky a obsadil kancelář prvního manažera ČT bez pověření Poslaneckou sněmovnou. Ambiciózní exkomunista Paluska se hurá–akcí podporovanou částí televizních vzbouřenců znemožnil. Prozatímním ředitelem se nestane. Poslušného kandidáta vyberou Klaus se Zemanem. Proto už je také možné konstatovat, že fiaskem skončila i celá televizní vzpoura.

Iniciativa Česká televize – věc veřejná vznikla ještě před instalací kontroverzní–ho ředitele Jiřího Hodače a jejím hlavním cílem nebyl v žádném případě boj proti konkrétním lidem. Aktivisté požadovali změnu zákona o České televizi tak, aby se omezil vliv politických stran na rozhodování v Radě České televize. Proto herci, režiséři, producenti a spisovatelé koncipovali petice a svolávali demonstrace na Václavské náměstí.

Novelizovaný zákon prošel Poslaneckou sněmovnou ve znění, které vliv politiků na dění v České televizi ještě posiluje. Senát sice odmítl novelu přijmout, ale současné rozložení hlasů v Poslanecké sněmovně zaručuje, že se Klausovi a Zemanovi podaří zákon společnými silami schválit. Radu České televize budou opět obsazovat poslanci. Vzbouřenci ještě předminulý čtvrtek na Václavském náměstí požadovali, aby část členů Rady ČT jmenovali také senátoři a prezident, avšak ani tento návrh přes strany opoziční smlouvy neprošel. Ale zajímá to ještě vůbec někoho?

Tři týdny žily české noviny z televizní vzpoury. Odborníkem na média se stal každý, kdo umí vzít do ruky tužku. Naprostá většina komentářů odsuzovala politický vliv na „naši Českou televizi. Když má být tento vliv ještě posílen, média mlčí. Zmlkli také všichni hrdinové demonstrací za svobodu slova. Vězeňská strava Ivana Pilipa teď čtenáře baví mnohem více.

Takže je to jako vždycky. Zase nešlo o podstatu věci, jen o ten obrovský humbuk. Pár hrdinů si připravilo půdu pro vydání veleúspěšného trháku a` la „Jak jsem bojoval o televizi , na vzpouře si přihřáli polívčičku opozičně–opoziční politici ze čtyřkoalice, občanskou aktivitu pochválil prezident a Zeman s Klausem si dál dělají, co chtějí.

EBF24

Největší ostudu si odnášejí lidé z České televize. Odborář Antonín Dekoj a moderátor Adam Komers by teď měli svým kolegům složit účty. To by však museli přiznat, že celou vzpouru společně s Janem Krausem & spol. ukázkově zpackali. Dokázali sice dvakrát zaplnit Václavské náměstí, ale přinutit politiky ke schválení lepšího zákona se jim nepodařilo. Proto by měli odejít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).