Menu Zavřít

ZPEČETĚNO

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pražské vodovody a kanalizace

PRAHA – Vítěz tendru na provoz pražské vodárenské sítě, francouzská firma Vivendi Water, překonal poslední překážku. Dostal souhlas Úřadu pro hospodářskou soutěž. S Fondem národního majetku tak může podepsat definitivní smlouvu o nákupu akcií Pražských vodovodů a kanalizací a na jeho účet převést slíbených 6,12 miliardy korun. Transakce by se měla uskutečnit už tento týden.

Proti očekávanému kladnému rozhodnutí v minulých týdnech bojovalo občanské sdružení odběratelů vody (SOV), které antimonopolní úřad žádalo o posouzení dopadů dominantního postavení vítěze soutěže. Vítězné konsorcium Vivendi/Anglian Water v České republice ovládá řadu dalších společností a už nyní poskytuje vodárenské služby více než polovině obyvatel země. Sdružení se domnívá, že to je v případě monopolních služeb nepřípustné, protože dominantní firma může v budoucnu tlačit na růst cen vody.

CIF24

Antimonopolní úřad povolil vstup firem Vivendi/Anglian Water do PVK s omezujícími podmínkami, ty však obavy ze zdražování vody ještě posílily (EURO 9/2001). Nový vlastník PVK totiž může během příštích pěti let zvyšovat v Praze vodné a stočné stejně jako letos, tedy až o 7,6 procenta ročně. Teprve po tomto období musí meziroční nárůst ceny snížit na úroveň inflace. Závazek inflačního nárůstu navíc nemusí dodržet v případě, že by jeho splnění „bránily mimořádné investiční náklady hlavního města .

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).