Menu Zavřít

ZPĚT VE STŘEDOVĚKU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Recepturám ze XVII. století dominovala zvěřina

ebf - tip - debata

V areálu Strahovského konventu nabízí Klášterní restaurace a pivovar své služby v dobovém středověkém interiéru, citlivě modernizovaném, s vlastním pivovarem a vybranou kuchyní. Podnik, který byl otevřen teprve asi před půlrokem, vychází z předlouhé historie. Pivovar zde existoval od založení kláštera v roce 1140, kam byly později převezeny ostatky sv. Norberta – patrona řádu premonstrátů. Barokní sál s vysokou klenbou, jednoduché ručně kované lustry, reprodukce starých grafik na stěnách a neokázale, v duchu tradice vybavený interiér – vše navozuje atmosféru středověkých šenků, jak je známe z dobových rytin. Usadil jsem se ve středním, největším sále, kde dominuje otevřená kuchyně s velkým grilem na rožnění celých kusů, ať už jehněte, kůzlete nebo selátka. To všechno zde můžete objednat. Upoutávka na jídelním lístku informuje o tom, že kuchaři využívají pro přípravu pokrmů receptur původem až ze XVII. století. Obvyklou krmí v oněch dobách bývala zvěřina, volím tedy od počátku jídla v tomto duchu. Jako předkrm zvěřinovou paštiku s brusinkami, jemnou, citlivě okořeněnou s vyváženou, neznásilňující chutí. A zatímco před mýma očima připravuje kuchař objednané hlavní jídlo, specialitu domu Mečík krále Karla IV., trochu se rozhlížím. Dnešní restaurace v čerstvě rekonstruované původní kočárovně navazuje na letitou tradici. Vstupním místem je výčep, kde se odbývá takzvaná malá gastronomie. Pochoutky k pivu, nedlouhé posezení. V hlavním sále probíhají večery při živé hudbě, to vše již s plným servisem. V otevřené kuchyni, která je jeho součástí, můžete pozorovat, jak vám připravují jídlo, a dokonce doporučovat různá vylepšení. Dalším prostorem je vinárna s nerušivým prostředím pro degustace i klidné posezení. A zapomenout nesmím ani na minipivovar, umístěný o několik desítek metrů dále. Vracím se zpět ke stolu, a když mi číšník předloží krmi, na nic už nečekám. Propečené, voňavé maso, které zde upraví podle přání, je dostatečně vláčné, plné šťávy a elegantně, s rozmyslem okořeněné. Jelení, tmavé a hutné, je chuťovou dominantou. Doplněné o mladé vepřové a jemné, i když výrazné maso krůtí poskytuje toto jídlo požitek z nevšední kombinace v ojedinělé úpravě. Číšník by doporučil zdejší specialitu, tmavé pivo Svatý Norbert, ale první várka tohoto moku teprve zraje v ležáckých tancích. Z nabídky vín jsem vybral růžové ze znojemské vinohradnické oblasti. Jelen by si sice žádal víno plnější, ale s ohledem na ostatní dva druhy masa a úpravu na grilu, tedy bez použití „divokého koření, jsem nevolil zle. Syt, ale zvědav dopřávám si ještě nejčastěji servírovanou místní specialitu – kuře sv. Norberta – ovšem jen dětskou porci. Na tmavém pivu pečené kuře se zelím a knedlíkem je neobvyklou, zajímavě působící skladbou s bohatou chutí typicky českého výrazu komponovanou tak, že i dietní kuřecí maso, které mnozí nevyhledávají, nabývá v této úpravě zajímavých chuťových odstínů. Jako doprovodný nápoj je počítáno s pivem, a protože vlastní ještě neteče, zapíjím vše budějovickým. Je neuvěřitelné, že po těchto dvou nedietních chodech jsem v sobě ještě našel místo na moučník. Voňavé chodské koláče právě vytažené z pece však nebylo možné odmítnout. Nepříliš široká nabídka vín – co do producentů – by mohla mít bohatší zastoupení. Pro některá výrazná jídla se zde těžko hledá stejně obsažné víno. Neobvyklé menu – se dvěma místními specialitami – jsem pořídil za 1203 Kč.

Adresa
Strahovské nádvoří 302, 118 00 Praha 1
tel.: 33 35 31 55 nebo 33 35 655, fax: 33 35 56 90 Otevírací doba
restaurace denně 9.30–24.00, pivovar denně 8.00–22.00 Počet míst
restaurace 450 + zahrádka 150 míst
pivovar 60 + pivovarský dvůr 150 míst Druh kuchyně česká tradiční s historickými základy Platba kartou všech významných bank Jídelní lístek čeština, angličtina, němčina Jazyková vybavenost personálu čeština, angličtina, němčina, ruština, Původ nabízených vín
Česko (výhradní smlouva se Znovínem Znojmo), Francie, Austrálie Hodnocení restaurace
Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
9 bodů z 10
Atmosféra
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
7 bodů z 10
Celkem
42 bodů z 50 Výběr z jídelního lístku
Králík na roštu po staročesku, opékané brambory (pro dvě osoby) 790,-
Mečík krále Karla IV. (jelení, krůtí a vepřové maso), bramborové placky, čerstvá zelenina 490,-
Sumčí steak na bylinkách, vařený brambor, okurková majonéza 390,- Výběr z vinného lístku
Veltlínské zelené mešní 1999 – Znovín Znojmo 390,-
Chardonnay – Jacobs Creek, Austrálie 790,-
Frankovka 1996, jakostní – Znovín Znojmo 390,-
Beaujolais – Jean Deville, Francie 590,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).