Menu Zavřít

Zpochybněné mýty

1. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Obnovitelné zdroje energie

EBF24

PRAHA (črk, WISE ČR) - Britské centrum pro výzkum energetiky publikovalo analýzu zaměřenou na problémy spojené s údajnou nespolehlivostí dodávek obnovitelných zdrojů energie. Dokládá, že obavy jsou nepodložené a že kolísavý charakter výroby elektřiny není překážkou dalšího rozvoje těchto zdrojů. Expertiza se neomezila jen na popsání stavu, ale modeluje situaci ve Velké Británii pro příštích dvacet let.
Vzhledem k nepravidelným dodávkám elektřiny je sice kvůli obnovitelným zdrojům nutné častěji regulovat výkon fosilních elektráren, ale způsobené ztráty jsou velmi malé, zejména ve srovnání s ušetřenými emisemi skleníkových plynů. Expertiza popřela i druhý mýtus - není nutné pro každou větrnou či sluneční elektrárnu budovat záložní zdroj stejného výkonu. K zajištění spolehlivých dodávek je sice třeba mít v síti záložní kapacity, ale jejich rozsah nemusí být velký. Náklady na zálohování výkonu představují jen malou část ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Navíc lze nutné zálohy velmi dobře předvídat a plánovat.
Pokud by měly větrné elektrárny pokrýt dvacet procent celkové britské spotřeby elektřiny, náklady na zálohování jejich výkonu budou mezi 0,5 a 0,8 penny (zhruba 20 až 30 haléřů) na jednu kWh. Výrobní náklady větrných elektráren samotných jsou tři až pět penny (1,20 až dvě koruny) na kWh. Pro srovnání, náklady na výrobu elektřiny v plynových elektrárnách jsou kolem tří penny na kWh. Pro konečného odběratele elektřiny by v takovém scénáři činil příplatek kolem 0,1 penny (čtyři haléře) na kWh, přitom tarify pro domácnosti se pohybují mezi deseti až šestnácti penny na kWh. Náklady na zálohování výkonu větrných elektráren by proto představovaly pouze jedno procento ceny elektřiny.
Hlavním faktorem, který zajišťuje spolehlivost dodávek z obnovitelných zdrojů, uvádí analýza geografický rozptyl a rozmanitost využívaných zdrojů. Když nefouká vítr na jihu země, téměř jistě fouká na severu. Případně lze v danou chvíli využít energii sluneční nebo vodní. Žádná z více než dvou stovek studií a zpráv, které byly podkladem k analýze, nenaznačuje, že by masivní zavedení obnovitelných zdrojů mělo vést ke snížené spolehlivosti elektrické sítě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).