Menu Zavřít

Zpomalujeme

25. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Osobní počítače

PRAHA (hns) – Dynamika českého trhu s výpočetní technikou se loni výrazně snížila, a trh kancelářské techniky se v absolutním množství prodaných kusů dokonce propadl. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné analytickou společností IDC. Počet prodaných PC se meziročně zvýšil o 4,5 procenta, což je téměř třikrát méně než v roce 2002. „Za pokles růstového tempa může především osmiprocentní propad počtu prodaných desktopů zapříčiněný mimo jiné ukončením fáze projektu Internet do škol, který jen v roce 2002 absorboval 25 tisíc stolních počítačů,“ vysvětluje analytik IDC Lukáš Raška. „Trh desktopů je saturován, takže se velikost přírůstků musí logicky snižovat. Navíc česká vláda odbyt počítačů nepodporuje, například formou daňové stimulace pro rodiny s dětmi,“ dodává ředitel First Tuesday CZ Ondřej Bartoš.
Na rozdíl od stolních počítačů loni dynamicky stoupal prodej serverů, a hlavně notebooků. Příští rok by měl nárůst prodeje přenosných počítačů pokračovat, jak soudí Raška. „Očekáváme přírůstek kolem dvaceti procent,“ tvrdí analytik. Česko patří s podílem 28 procent notebooků na celkových prodejích PC ke špičce nejen ve střední a východní Evropě. Nižší podíl notebooků vykazuje Slovinsko a Maďarsko, či třeba Řecko a Irsko.
Silnou dynamiku zaznamenaly také kapesní počítače, jejichž prodej meziročně vzrostl o téměř 66 procent a pozice na tomto trhu se zásadně přeskupily. Do oboru totiž začalo IDC nově počítat i takzvané chytré telefony a v pozici lídra trhu vystřídala společnost Hewlett-Packard finská Nokia. Trh kancelářské techniky podával loni ještě slabší výkony než trh PC. I když v objemu tržeb mírně stoupal, počet prodaných kusů šel dolů. „Na vývoji se podepsal především pokles prodeje tiskáren. Podobná situace panovala i v kopírkách, kde se snižoval odbyt analogových na úkor laserových. Naopak trh multifunkčních zařízení expandoval,“ tvrdí analytička IDC Ilona Stankeová. Celkově kancelářské technice dominoval Hewlett-Packard s téměř 54 procenty trhu, následoval Canon s patnácti procenty a Epson s 13,6 procenta. Indoš chybí (prodejnost počítačů a kancelářské techniky)
2002 2003
kusy (tis.) mil. USD kusy (tis.)mil.USD
Počítače 395 453 413 485
Z toho Notebooky 74 119 116 171
Servery 13 58 15 60
Desktopy (stolní PC) 308 277 282 255
kancelářská technika 417 143 402 147
Zdroj: IDC

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).