Menu Zavřít

Zprávy týdne

27. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Automobilový průmysl

Blíží se průlom
Japonská Toyota Motor čeká, že její evropské operace budou do konce tohoto finančního roku, končícího 31. březnem 2003, ziskové. Důvodem je podle automobilky úspěšné snižování nákladů v továrnách, velký úspěch aut, jako RAV-4, a příznivé směnné kursy. Kvůli nákladům na investice a rozjetí výroby se firmě zatím nepodařilo vykázat v Evropě celoroční zisk. Na Starém kontinentě automobilka vyrábí téměř polovinu vozidel určených pro evropský trh.

Fiat chce opět propouštět
Ztrátová divize osobních automobilů italského koncernu Fiat signalizovala, že chce řešit nadbytek výrobních kapacit další redukcí nákladů včetně propouštění. Fiat Auto se podle svého generálního ředitele Giancarla Boschettiho potýká s přebytkem kapacit v řádu dvaceti až třiceti procent, a zvažuje proto možnosti dalšího snižování nákladů, aby ušetřil na investice. Firma má prý v plánu investovat do vývoje nových produktů ročně 2,4 až 2,5 miliardy eur.

CIF24

Za tři roky
Společný podnik vedený americkou automobilkou General Motors, který má zabezpečit přežití zdravé části problémové jihokorejské automobilky Daewoo Motor, by se měl do kladných výsledků dostat v roce 2005. V budoucnosti se má automobilka zaměřit hlavně na vývoz, jak uvedl minulý týden korejský deník Korea Economic s odvoláním na důvěrné dokumenty GM. Americký koncern General Motors se letos v dubnu dohodl s věřiteli Daewoo na převzetí 42 procent akcií automobilky a slíbil investovat do firmy 251 milionů dolarů. Nový společný podnik se bude jmenovat GM Daewoo Auto & Technology a oficiálně bude zřízen příští měsíc.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).