Menu Zavřít

Zprávy týdne

26. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Reality

Drahé Rusko
Ceny nemovitostí vzrostly v Rusku za poslední rok o čtvrtinu. V Moskvě a Petrohradě se měsíčně zvyšují zhruba o tři až čtyři procenta, v regionech je zdražování ještě výraznější. V porovnání s rokem 2000 tam ceny bytů stouply až dvojnásobně. V Moskvě je zájem zejména o levné byty 1+1. Podle expertů přijde jeden metr čtvereční obytné plochy v hlavním městě v průměru na 1900 dolarů, v Petrohradě stojí kolem jednoho tisíce dolarů.

V Čestlicích zkolaudováno
Nové obchodní centrum Skanska Čestlice bylo zkolaudováno minulý týden. Společnost Skanska Property tak dokončila šest měsíců trvající projekt za přibližně 300 milionů korun. Na více než devíti tisících metrech čtverečních obchodních ploch najdou zákazníci hlavně obchody s elektronikou, koberci, svítidly, obuví a oblečením.

V novém kabátě
Společnost MV Centrum ze skupiny ECM Group začala s výměnou pláště druhé nejvyšší budovy komplexu CITY v Praze na Pankráci – CITY Empiria (bývalý Motokov). Budova je považována za jeden z vydařených počinů české moderní architektury. Po změně si zachová svůj nynější tvar a podobu. Hlavní rozdíl bude spočívat ve zvýšení velikosti prosklených ploch.

Kupujte a bydlete
Přední české realitní kanceláře se shodují, že ceny nemovitostí v příštích letech budou mírně stoupat. Záležet však bude na konkrétní lokalitě. Růst cen je dán zejména otevíráním trhu zahraničním investorům, zlevňování hypoték a zlepšováním vymahatelnosti vlastnického práva. Na začátku roku bylo možné pořídit panelový byt 3+1 v Praze za 1,5 milionu korun. Současná cena je už o sto až 150 tisíc vyšší.

MMF24

V Brně mají skluz
Stavba nového sídla Státní filharmonie Brno se opozdí kvůli vysokým nákladům. Objekt se sálem pro 1600 diváků si vyžádá investici 1,3 miliardy korun. Podle původního plánu měl být projekt dokončen do roku 2007. Město chce 750 milionů získat od státu, dalších 300 milionů od soukromých investorů. Radní schválili harmonogram, podle něhož z městského rozpočtu poskytnou v příštím roce 12,5 milionů korun na finanční pokrytí architektonické soutěže.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).