Menu Zavřít

Zprávy týdne

12. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Reality

Škody za deset miliard
Primátor Igor Němec odhaduje škody, které v Praze na majetku města způsobila velká voda na více než deset miliard korun. Významné stavební firmy a investoři vytvoří podle jeho slov sdružení tak, aby obnova především Karlína a metra proběhla co nejrychleji. Pro rychlou rekonstrukci Karlína hodlá Němec vytvořit vhodné legislativní podmínky, vyhlásit třeba stav nouze nebo prodloužit minimálně o dva měsíce stav nebezpečí.

Byty daně nezdraží
Stavební firmy se shodují, že zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z pěti na sedm procent u stavebních prací neznamená, že ceny bytů vzrostou rovněž o dvě procenta. Prodejní cena bytů totiž zahrnují například i cenu pozemku, na kterou se případné zvýšení DPH nevztahuje. Se zvýšením DPH u stavebních prací ale nesouhlasí Svaz podnikatelů ve stavebnictví. České republice se totiž podařilo s Evropskou unií vyjednat u stavebních prací souvisejících s bydlením do roku 2007 nižší sazbu DPH. Svaz se proto domnívá, že je nesmyslné, aby Česká republika tuto sazbu sama zvyšovala.

Pod čtyři tisíce
Pražský magistrát zatím přidělil 48 náhradních bytů lidem, kteří během záplav přišli o své domovy. Před podepsáním je dalších 187 smluv na nové byty. Celkový počet žadatelů o náhradní byty v Praze zatím není znám. Odhaduje se, že by neměl přesáhnout čtyři tisíce. Do konce roku Praha plánuje dokončit stavbu 705 nových bytů v Malešicích, na Černém Mostě a ve Vysočanech.

EBF24

V Litvě v novém
Jihlavská společnost PSJ holding vybuduje český zastupitelský úřad v Litvě. Stavba za 134 milionů korun by měla být dokončena do prosince příštího roku. V areálu budou kromě reprezentačních a administrativních prostor i byty zaměstnanců. PSJ holding letos opravil zastupitelský úřad v Káhiře, loni rekonstruoval velvyslanectví v Rize a v Pekingu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).