Menu Zavřít

Zprávy týdne

22. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Raději přímo
O tom, kdo se stane novým majitelem životaschopné části liberecké Textilany, se nerozhodne ve veřejné soutěži. Strategický investor textilku získá v přímém prodeji, jak prohlásil minulý týden za správce konkursní podstaty Vlastislav Vlček. „Mandát k tomuto kroku nám dal věřitelský výbor, veřejnou soutěž jsme proto zrušili,“ upřesnil pro ČTK. Změna postupu si podle něj klade za cíl získat z prodeje maximální výnos. Druhotně pak sleduje zachování zaměstnanosti a značky. Životaschopnou Textilanu tvoří tkalcovna a úpravna v Novém Městě pod Smrkem a přádelna v libereckém areálu, kde dohromady pracuje zhruba 450 lidí.

Zatím ne
Firma Groz-Beckert Czech odložila plánovanou výstavbu nového závodu v průmyslové zóně v Hodoníně. Zdůvodnila tím, že je nyní světový textilní trh v recesi a rozhodnutí ovlivnil i dlouhodobý vývoj kursu koruny. Společnost má však i nadále zájem továrnu v Hodoníně postavit a zůstává majitelem zhruba osmihektarového pozemku. Nový závod na pletací jehly pro stroje chce podnik situovat do Hodonína mimo jiné proto, že již má továrnu v nedalekých Lužicích, kde působí od roku 1993. V česku firma celkem zaměstnává 900 pracovníků.

CIF24

Výroba i na Slovensku
Pololetní tržby 747 milionů korun, což je více než výsledek za celý rok 2000, vykázal krnovský výrobce nealkoholických nápojů a sirupů Santa nápoje. V pololetí loňského roku firma prodala nápoje za půl miliardy korun. Společnost se také začala nedávno rozrůstat na Slovensko. Nový závod na výrobu nealkoholických nápojů otevřela počátkem prázdnin v Rajecké Lesné nedaleko Žiliny. Investice do výstavby a technologie dosáhly zhruba 175 milionů korun. Závod, který firma otevřela prostřednictvím dceřiné společnosti Santa drinks, nyní zaměstnává sto lidí a jeho měsíční výrobní kapacita je čtyři miliony litrů nápojů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).