Menu Zavřít

Zprávy týdne

8. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Firmy-průmysl

Flextronics na koni
Brněnské zastupitelstvo rozhodlo, že zruší kupní smlouvu s firmou Flextronics, protože chce zpět pozemky z investiční pobídky v průmyslové zóně Černovická terasa. Firma je koupila od města letos v květnu za symbolickou cenu jedné koruny a v červenci rozhodla, že výrobu přestěhuje do Maďarska. Flextronics tvrdí, že si tím radnice pod sebou podřezává větev, protože takto nebude moci přivést do Brna jiného investora. v Černovicích do infrastruktury a budovy vložil 20 milionů korun a tato investice se mu nevrátí. „Podnikatelské prostředí ve městě by nyní mohli jiní zahraniční zájemci považovat za méně stabilní“, komentoval rozhodnutí brněnského zastupitelstva generální ředitel Flextronicsu Hugh Kelly.

Slováci se vrhli na Idu
Běloveská kyselka Ida, která se po desetiletí stáčela z pramenů na Náchodsku, se začala do Čech dovážet ze Slovenska. Vlastník ochranné známky, firma Interfood, využil problémů původní stáčírny ve východních Čechách a dodávky si objednal u slovenské společnosti Čerínská minerálka. I když se nová Ida od té původní liší složením, odborníci na patentové právo se domnívají, že Interfood žádné předpisy neporušil. Běloveskou stáčírnu koupil před deseti lety Antoním Moravec spojovaný s krachem Průmyslové a kreditní banky. Firma jeho příbuzných ji provozovala až do předminulého roku, kdy rovněž zkrachovala. Od ledna 2001 výroba v Bělovsi stojí.

Dáreček do Kunína
Mlékarna Kunín dostane deset milionů korun z evropského fondu SAPARD určeného na rozvoj potravinářství v budoucích zemích unie. Dotace z Bruselu přispěje na dvacetimilonovou investici do nových strojů a zařízení. Kunínská firma, která patří mezi tři největší mlékárny v zemi, vloni vykázala zisk necelých 26 milionů korun a předloni ztrátu přes 75 milionů. Její tržby se pohybují kolem 1,8 miliardy korun.

CIF24

Majitel se tuží
Francouzská nápojová společnost Pernod-Ricard, která je vlastníkem Karlovarské Becherovky, vykázala za první pololetí téměř dvacetiprocentní zvýšení obratu na 2,6 miliardy eur. Společnost oznámila, že k růstu nejvíce přispěla značka Seagram, kterou převzala vloni. Po této akvizici se stala třetím největším světovým výrobcem lihovin. Mezi její značky patří například skotská Chivas Regal, koňak Martell, rum Havana Club nebo anýzový likér Pernod.

  • Našli jste v článku chybu?