Menu Zavřít

Zprávy týdne

25. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Další do řady
Polská rafinerie PKN Orlen oznámila, že jedná s Agrofertem. Zvažuje jeho nabídku, aby společně s ním koupila Unipetrol. Toto rozhodnutí vydala dva dny poté, co neuspěla v tendru na chorvatskou společnost Ina. Andrej Babiš a jeho Agrofert vyhrál soutěž o Unipetrol už vloni v prosinci, dosud však nezaplatil. V nabídce, kterou tehdy české vládě předložil a na jejímž základě vyhrál, mělo být jeho partnerem pro nákup Unipetrolu pouze americké Conoco.

Vodní vír ve Zlíně
Mimořádná valná hromada společnosti Vodovody a kanalizace Zlín (VaK), která měla odvolat zástupce města Zlín z představenstva a dozorčí rady, skončila fiaskem, protože část účastníků po pěti minutách demonstrativně opustilo sál. Hromadu svolaly menší obce regionu, které se domnívají, že město Zlín už nemá s VaK nic společného, protože prodalo jeho akcie. Spory mezi Zlínem a ostatními obcemi o tuto veřejně prospěšnou službu se táhnou několik měsíců a vyvrcholily právě prodejem akcií VaK. Zlín za ně dostal 90 milionů korun a svůj vliv si nyní hodlá udržet přes nového vlastníka, Jižní vodárenskou ze skupiny Vivendi Water.

Pokuta za kartel
Evropská komise udělila nizozemským plynařům pokutu ve výši téměř 26 milionů eur. Celkem sedmi firmám, které jsou dodavateli technických plynů, ji dala za kartelové dohody z let 1993 až 1997. Dohody se týkaly cen medicínských a průmyslových plynů a jejich účastníci podle komise narušili i obchod s ostatními státy unie. Největší pokutu dostala NV Hoek Looss ze skupiny německého koncernu Linde, do níž patří i česká Linde Technoplyn.

Špatně silná koruna
Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) bude mít letos potíže se ziskem. Nedosáhne loňského výsledku 160 milionů korun a spotřebuje rezervy z minulých let. V pololetí klesl Spolchemii zisk na deset milionů, což je jedenáctina loňské skutečnosti. Nový generální ředitel Martin Procházka tento propad zdůvodnil silnou korunou a nízkými cenami výrobků. „Silná koruna nám v podstatě spotřebovala úspory získané z restrukturalizace posledních tří let,“ řekl.

CIF24

Stop investiční pobídce
Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu vyzvala vládu, aby si rozmyslela investiční pobídku pro novou česko-pákistánskou textilku Sandra Textile Mills. Upozornila, že továrna žádá o dotaci na vytvoření nových pracovních míst, ale přitom plánuje, že pouze převezme některé ze stávajících zaměstnanců jiné textilky, Slezanu Frýdek–Místek. Podpora na vytvoření „nových“ míst pro 2000 až 2500 lidí může dosáhnout až 500 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?