Menu Zavřít

Zprávy týdne

9. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Automobilový průmysl

Na pásu
V německém závodě Ford Motor Company v Kolíně nad Rýnem byla zahájena výroba nového Fordu Fusion. Společnost Ford letos plánuje výrobu 69 tisíc nových vozů Fusion při pravidelné denní produkci 680 těchto vozidel. Celková roční výrobní kapacita továrny Fordu v Kolíně nad Rýnem, kde se vyrábí také nový Ford Fiesta, dosahuje 405 tisíc osobních automobilů.

Vectra nejlépe nabourala
V zatím posledním kole nezávislých bariérových testů Euro NCAP získal nejvíce bodů nový Opel Vectra. Předstihl tak čtveřici dalších hodnocených rodinných vozů. Vectra prokázala nadprůměrné ochranné vlastnosti, zejména při bočních nárazech, včetně nárazu do kulatého sloupu, v nichž získala maximální možný počet bodů. Bezpečnostní vlastnosti nové Vectry staví na jejím velmi pevném skeletu a počítačově optimalizované karoserii s předem definovanými deformačními zónami.

Francouzi nechtějí auta
Prodej nových vozů ve Francii se v červnu kvůli dalšímu omezení spotřebitelských výdajů snížil meziročně o 8,8 procenta na 200 944. Za prvních šest měsíců letošního roku se prodej na domácím trhu snížil o 3,8 procenta na 1 158 555 aut. Pokles prodeje zaznamenaly v červnu i dvě hlavní domácí automobilky, Renault a PSA Peugeot Citroën. Největšímu výrobci v zemi - PSA - klesl v červnu prodej o devět procent na 73 260 vozů, odbyt značky Peugeot snížil o jedenáct procent a automobilů Citroën o 5,9 procenta. Renault ve sledovaném měsíci klesl meziročně o 9,3 procenta na 61 087 vozů, za prvních šest měsíců však o 0,2 procenta stoupl. Zahraničním automobilkám, které mají na francouzském trhu podíl 39,2 procenta, prodej klesl o 8,3 procenta na 85 968 vozů.

WT100

Ideal rozšíří výrobu
Další výrazné rozšíření výroby plánuje od poloviny srpna Ideal Automotive z Boru u Tachova, který je dceřinou společností belgického výrobce textilních výplní do automobilů Ideal Gruppe. Desátého srpna by měla být v Boru dokončena nová výrobní hala za více než dvě stě milionů korun. Letos firma plánuje zvýšení obratu o čtyřicet procent na téměř tři čtvrtě miliardy korun. Druhou halu začal podnik budovat v únoru kvůli nárůstu zakázek. Práci by tam mělo najít dalších sedmdesát lidí, čímž by se měl jejich celkový počet zvýšit na 350.

  • Našli jste v článku chybu?