Menu Zavřít

Zprávy týdne

3. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Automobilový průmysl

Konec karburátorů
Českobudějovická společnost Motor Jikov ukončí v listopadu výrobu karburátorů do vozů Škoda 105 a 120. Do té doby se společnost předzásobí na období, kdy ještě bude o karburátory pro náhradní potřebu zájem. S karburátory Motoru Jikov dnes jezdí v ČR asi 630 tisíc automobilů průměrného stáří dvaceti let.

Liaz zase na prodej
Výrobce nákladních automobilů Liaz Mnichovo Hradiště je po půl roce opět na prodej. V červenci půjde do dražby v Karlových Varech za 51 milionů korun. Na automobilku byl vyhlášen konkurs loni na jaře. Na podzim ji koupila společnost Liaz Sipox za 50 milionů. Konkurs ale pokračuje, protože všichni věřitelé nebyli dosud uspokojeni.

VW Golf: historický rekord
Stříbrný Volkswagen Golf Highline, který sjel minulý týden z výrobní linky závodu Volkswagen v německém Wolfsburgu, se navždy zapíše do automobilové historie: Od roku 1974 se totiž ve čtyřech generačních podobách vyrobilo celkem 21 517 415 těchto vozů, čímž Golf připravil svého staršího sourozence VW Brouka o titul historicky nejprodávanějšího automobilu světa.

Hyundai v první desítce
Pozici v první desítce mezi všemi 34 značkami na českém trhu opět na jaře vybojoval korejský Hyundai. Prodal v květnu 338 vozů a dosáhl tak 2,3procentního podílu trhu. V porovnání s loňským rokem, kdy se za stejné období Hyundai umístil na šestnáctém místě se 154 prodanými vozy a podílem 0,97 procenta, se jedná o zvýšení prodejů o 120 procent.

CIF24

Fiat má nižší rating
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila minulý čtvrtek hodnocení úvěrové kvality italského průmyslového koncernu Fiat o jednu příčku na stupeň Baa3 z dosavadního Baa2. Rating společnosti se tak dostal pouhý jeden stupeň nad podřadnou spekulativní kategorii „junk“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).