Menu Zavřít

Zprávy týdne

14. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Šaliny z Plzně
Plzeňská Škoda dopravní technika na konci května zvítězila v opakovaném tendru na dodávku patnácti nízkopodlažních tramvají pro Brno. Podnik dostal v zakázce asi za pět set milionů korun přednost před firmou Inekon Group. Ta proti výsledku výběrového řízení podala ihned námitku a případ zřejmě skončí u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Žádné dividendy
Ingstav Ostrava ukončil loňské hospodaření podle auditovaných výsledků s čistým ziskem 14,4 milionu při tržbách 440 milionů. V roce 2000 stavební firma vytvořila čistý zisk 8,5 milionu a měla tržby 498,3 milionu korun. Valná hromada Ingstavu, jež se konala minulý týden, rozhodla, že společnost nevyplatí za loňský rok dividendy. Z čistého zisku vloží 715 tisíc do rezervního fondu, 430 tisíc do sociálního fondu a zbývajících 13,2 milionu korun ponechá jako nerozdělený zisk. Firma má základní kapitál 63,795 milionu korun a zaměstnává přes šest set lidí.

Appian bobtná
Americká společnost Appian Group, která drží prostřednictvím švýcarské Investenergy SA 96,37 procenta akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS), získala firmu Krušnohorské strojírny v konkursu. Koupě se uskuteční přes stoprocentní dceřinou firmu MUS Varimatik, která uspěla ve výběrovém řízení. Krušnohorské strojírny, které jsou v konkursu od 1. února, vykázaly za loňský rok ztrátu 126,88 milionu korun, když předloni hospodařily s prodělkem 118,36 milionu. Tržby se snížily o 155 procent na 258,2 milionu ze 658,6 milinu korun na konci roku 2000.

ebf - tip - debata

Volba je na nich
Korejští pivaři budou moci posoudit, chutná-li jim více český Budvar, nebo americký Bud. Českobudějovický pivovar totiž minulý týden uhájil svá práva k obchodování v Jižní Koreji. Nejvyšší soud v Soulu podle zástupců Budvaru odmítl odvolání americké společnosti Anheuser-Busch, a potvrdil tak rozhodnutí patentového soudu, který již dříve zamítl návrh Američanů na zrušení registrace ochranných známek Budějovického Budvaru. Anheuser-Busch měl rozhodně o co bojovat. Ročně se v Koreji prodá přes sedmnáct milionů hektolitrů piva a tamní trh patří s desetiprocentním růstem mezi nejvíce rostoucí trhy v Asii.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).