Menu Zavřít

Zprávy týdne

7. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Reality

Počtvrté
Minulý týden byl oficiálně zahájen čtvrtý ročník prestižní soutěže Nejlepší z realit 2002. Porota zatím registruje rekordní počet přihlášených – dvanáct kancelářských projektů, 50 bytových, dvanáct nákupních center a deset hotelů. Nominovány mohou být projekty, u nichž proběhne kolaudace do konce června. Porota hodnotí čtyři kriteria, a to lokalizaci, urbanistické a architektonické řešení, kvalitu realizace a tržní uplatnění.

Třetí pokles v řadě
Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v loňském roce poklesla v České republice nová bytová výstavba o více než deset procent na necelých 29 tisíc bytů. Nově zahajovaná výstavba klesla již třetí rok po sobě. V roce 1999 byla započato s výstavbou téměř 33 tisíc bytů, o rok později s 32 tisíci byty.

O pětinu více
Počet hypoték by měl v tomto roce podle odhadů Libora Cstatka, vedoucího hypotečního oddělení GE Capital Bank, vzrůst až o dvacet procent. Celkem by tak banky mohly uzavřít sedmnáct tisíc smluv oproti loňským třinácti tisícům. K nárůstu by mělo dojít, přestože úrokové sazby by již neměly výrazněji klesat, očekávané změny budou v řádech desetin procenta. Již nyní se české úrokové míry dostaly na úrovně běžné v Evropské unii. Přesto ale zůstávají úvěry výrazně nedostupnější než v západních zemích. Důvodem je především vysoká cena bytů v porovnání s průměrnými příjmy.

MMF24

V aukcích vedou nemovitosti
Aukční síně od začátku letošního roku vydražily majetek za více než 1,2 miliardy korun. V převážné většině se dražil nemovitý majetek. Klienti měli zájem především o rodinné domy, nemovitosti určené k podnikání a o ty nemovitosti, na které byl vyhlášen konkurs, neboť cena v tomto případě je mnohem nižší než reálná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).