Menu Zavřít

Zprávy týdne

23. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Finance

Žádná změna
Komerční pojišťovna (KP) vykázala za první kvartál ztrátu ve výši 53,5 milionu korun. Meziroční srovnání nedala pojišťovna k dispozici. Loňské hospodaření bylo totiž těžce poznamenáno „úklidem” nepořádku a skončilo červenou cifrou ve výši 700 milionů korun. Současná ztráta je prý v souladu s plánem. Komerční banka jako stoprocentní akcionář není příliš nadšená a oficiálně deklaruje snahu co nejdříve obnovit ziskovost KP, a to i cestou vstupu strategického partnera.

Vrávorající matka
Vlastník ČSOB, belgická KBC, vykázal v prvním čtvrtletí propad zisku o deset procent na 316 milionů eur. Příčinou je prý kolísání finančních trhů. Pro rok 2002 přitom banka předpokládá minimálně stejně dobrý výsledek jako za loňský rok. Trhy byly v očekávání poměrně pesimistické, a tak se po zveřejnění této zprávy vydaly akcie KBC o tři procenta směrem vzhůru.

Zlatý stát za miliardy
Finanční skupina Citigroup plánuje koupi spořitelny Golden State Bancorp za 5,8 miliardy dolarů. Spořitelna má poměrně silné postavení v Kalifornii, kde je zase slabá Citigroup. Kalifornie je přitom nejvyspělejší stát USA, který vytváří roční HDP přes jeden bilion dolarů.

Na důchody bude
Druhý největší český penzijní fond PF České pojišťovny loni dosáhl zisku 180 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 26 milionů. Valná hromada PF ČP minulý týden rozhodla o připsání výnosu klientům ve výši 3,7 procenta.

Národná v novém
Slovenská centrální banka má od minulého týdne nové sídlo. Sto jedenáct metrů vysoká budova přišla na 4,9 miliardy slovenských korun. Účet banka platí ze svého. Přestěhování má přinést stamilionové úspory – dnes totiž NBS sídlí v Bratislavě na deseti místech.

CIF24

Oranžová je stabilní
Nizozemská finanční skupina ING Group skončila v prvním čtvrtletí se ziskem 1,14 miliardy eur. Meziročně se výsledek prakticky nezměnil, banka však počítá, že za celý rok dosáhne lepších čísel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).