Menu Zavřít

Zprávy týdne

14. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Rating drží
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service ponechala rating společnosti ČEZ na dosavadním stupni Baa1. Analytici ratingové agentury ale varovali, že budou hodnocení úvěrové spolehlivosti obou subjektů dále sledovat, a nevyloučili, že rating mohou případně i snížit. Vede je vládou schválené spojení ČEZ s distribučními společnostmi, zatímco stát získá dvoutřetinový podíl v České přenosové soustavě.

Limart proti US Steel
Ze zneužití dominantního postavení na českém trhu a z cenové diskriminace podezřívá firmu U. S. Steel Košice brněnský zpracovatel oceli Limart. Podal proto návrh na zahájení správního řízení k ÚOHS. „Limart musel proti ostatním firmám nakupovat za vyšší ceny a s horšími platebními podmínkami,“ řekl ČTK místopředseda představenstva Martin Procházka. Košická společnost je pro Limart nejen dodavatelem ale i konkurentem. US Steel se k problému nevyjádřila.

Snad letos
Konkursní správce akciové společnosti ČKD Choceň Stanislav Kužela věří, že ještě letos tento podnik zpeněží. Formu prodeje stále nezná, zájemce však registruje. Podnik, na který soud prohlásil konkurs v roce 2000, správce v současnosti i se zhruba osmdesátkou zaměstnanců pronajímá. Prodej prý komplikují restituční spory.

Knoflíky jedou
Knoflíkářský průmysl Žirovnice loni zvýšil tržby o deset procent na 74 milionů korun a proti předloňské ztrátě 9,3 milionu korun vytvořila provozní zisk 3,5 milionu. Export společnosti loni činil 40 procent tržeb a směřoval především na Slovensko, do Německa, Rakouska a Ameriky, řekl ČTK ředitel Jaroslav Štěpán.

Ignalina nesmí do EU
Litevská jaderná elektrárna v Ignalině musí být uzavřena bez jakéhokoli vyjednávání. Prohlásila to komisařka Evropské unie pro dopravu a energetiku Loyola de Palaciová. Upřesnila přitom, že se její slova netýkají české jaderné elektrárny Temelín, která „je modernizována a zdokonalována tak, aby její bezpečnost byla posílena na stejnou úroveň“ s ostatními zeměmi EU.

ebf - tip - debata

Rok zisků
Šestnáctiprocentní meziroční nárůst čistého zisku zaznamenala loni podle auditovaných čísel opavská společnost Ivax-CR (bývalá Galena) z americké farmaceutické skupiny Ivax. Její tržby podle českého účetního systému vzrostly o 28 procent na 3,11 miliardy. Na zvýšení se z 26 procent podílel zahraniční a ze 34 domácí prodej.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).