Menu Zavřít

Zprávy týdne

1. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Jak omezit rizika
Jeden z původních zájemců o českou energetiku, španělská Iberdrola, ohlásila za loňský rok čistý zisk 906 milionů eur při tržbách 8,11 miliardy. Lepší výsledky proti předchozímu roku a zlepšení provozního zisku dokonce o patnáct procent přičítají pozorovatelé správné strategii omezení rizik a koncentrace na domácí trh. Za rizikovou investici označila Iberdrola v minulých dnech i vstup do ČEZ a české distribuce, pokud by za něj měla zaplatit požadovaných 200 miliard korun.

Sony pohltí Aiwu
Japonský elektronický koncern Sony převezme veškerý majetek svého ztrátového konkurenta, firmy Aiwa. V ní je Sony už nyní většinovým vlastníkem, ale stále se mu nedaří zvednout její prestiž, protože Aiwa nemá konkurenceschopné výrobky. „Chceme zvýšit hodnotu této značky,“ oznámily obě firmy ve společném prohlášení.

ETA na dně
Česká značka ETA vykázala za loňský rok rekordní ztrátu 439 milionů korun. Firma, která se dlouho snažila o spojení s některým z předních světových výrobců, je ve ztrátě už čtvrtý rok. Většinový podíl vloni na podzim získala od První investiční česká firma Plastkov.

Nedá pokoj
SPP Bohemia minulý týden už popáté neuspěla na mimořádné valné hromadě Severomoravské plynárenské (SMP) s žádostí o zástavu svých akcií. Stejnou žádost jí zablokoval stát jako většinový vlastník již třikrát také ve Východočeské plynárenské. SPP má v každé z firem zhruba dvacet procent akcií a žádá, aby tento majetek mohla zastavit za úvěr z loňského srpna. Každá z mimořádných hromad stojí stovky tisíc korun, ale zástupci státu opakovaně hlasují proti. SPP oznámila, že nyní požádá v obou firmách o svolání dalších hromad.

Jako na houpačce
Skupina Unipetrol dosáhla vloni konsolidovaného zisku 1,46 miliardy korun, což je méně než polovina předloňských 3,16 miliardy. Tržby se zvýšily ze 75 miliard v roce 2000 na 81 miliard korun. Výkyvy zisku nejvíc ovlivnila dceřiná společnost Česká rafinérská, která měla předloni rekordní zisk a vloni vykázala ztrátu. Unipetrol ji vlastní z jednapadesáti procent, ale tento podíl pravděpodobně ještě letos po dokončení privatizace prodá.

CIF24

Nukleární Kdo je kdo
Encyklopedii Kdo je kdo v české a slovenské jaderné energetice vydala Česká nukleární společnost. Představuje více než tisíc českých a slovenských vědců, inženýrů a techniků, ale jejich ruské a americké kolegy, kteří se podíleli na spuštění českých a slovenských elektráren.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).