Menu Zavřít

Zprávy týdne

22. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Obchod & služby

Lahve za tři koruny
Vláda schválila nařízení, podle něhož musí obchodníci vykupovat sedm nejběžnějších vratných lahví za jednotnou cenu tři koruny za kus. Obchodníci se mohou na novinku připravit – nařízení platí až pětačtyřicet dní poté, co se objeví ve sbírce zákonů.

Formule 1 na prodej
Mediální magnát Leo Kirch dál rozprodává majetek svého zadluženého impéria KirchGruppe. Na obzoru je dohoda o prodeji šestnácti procent španělské televize Telecinco do rukou italské firmy Mediaset, starosti magnátovi dělá dalších devět procent, na něž zatím nemá kupce. Kirch chce rovněž prodat svůj většinový podíl v soutěži formulí 1.

Belgický lev splnil
O padesát milionů eur proti plánu zvýšila firma Delhaize, do jejíž skupiny patří i česká Delvita, svůj zisk. Před zdaněním loni dosáhla 1,65 miliardy eur proti předloňským 1,27 miliardy. Tržby obchodní sítě vzrostly o téměř osmnáct procent na 21,4 miliardy eur, přičemž osmdesát procent obratu firma dosáhla ve Spojených státech.

Autohypermarket
Francouzský řetězec Auchan začal v jednom ze svých španělských hypermarketů Alcampo prodávat auta. Nový vůz tak přijde kupce téměř o osm tisíc eur levněji.

Maďarští vládci v Piešťanech
Největším provozovatelem lázní v Evropě je maďarská firma Danubius Hotels Group, která vlastní zařízení v Maďarsku, Česku, Rumunsku i Chorvatsku a předminulý týden vyhrála tendr na 67 procent akcií firmy Slovenské liečebné kúpeľe Piešťany. Rozsáhlé akvizice byly důvodem loňského poklesu hrubého zisku o dvanáct procent na 4,37 miliardy forintů.

Univerzitní televize
Americká hudební stanice MTV plánuje zvláštní univerzitní kanály, kde vedle vlastní produkce bude vysílat i programy připravované samotnými studenty.

EBF24

Od května Nova, a. s.?
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyslechla minulý týden zdůvodnění žádosti společnosti CET 21, kontrolující licenci Novy, a Jiřího Šmejce z MEF Holdingu, usilujícího o majoritní podíl, o přeměnu právní formy držitele licence na akciovou společnost. O žádosti radní rozhodnou zřejmě v květnu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).