Menu Zavřít

Zprávy týdne

7. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Kabely pro Evropu
Kabelovna Děčín-Podmokly chce v průběhu dvou let zvýšit podíl výroby optických kabelů z jednoho procenta na zhruba polovinu celkové produkce. Nový vlastník, americká společnost Cable Design Technologies, chce v Děčíně vybudovat evropské centrum pro výrobu optických kabelů.

Ložiska jedou
Zvýšení prodeje přibližně o sedm procent na 1,27 miliardy korun zaznamenala v roce 2001 koncernová společnost ZKL. Koncern očekává zisk zhruba 20 milionů korun, zatímco v roce 2000 činil jen 238,33 milionu korun. Letos podnik plánuje vzhledem ke světové recesi a následkům útoků na USA zachování loňského objemu tržeb.

Drahá koruna
Silná koruna připravila největšího českého výrobce fotografických materiálů, společnost FOMA Bohemia Hradec Králové, v loňských tržbách i zisku o asi 25 milionů korun. I když se výroba zvýšila, hospodářský výsledek se bude pohybovat kolem 35 milionů korun, zatímco v roce 2000 dosáhl 49 milionů.

Zisk nezisk
Tržby 113 milionů korun očekává za loňský rok a. s. Královopolská, mateřská firma skupiny Královopolská. Provozní zisk by měl činit jedenáct milionů korun. Finanční ředitel Královopolské Jiří Cupák ČTK řekl, že do hospodaření společnosti se promítají i výnosy a náklady finanční restrukturalizace a řešení dluhové zátěže. Celkový zisk tak předpokládá řádově 300 milionů korun.

CIF24

Štíhlé Vítkovice
Společnost Vítkovice loni snížila počet zaměstnanců o 47,2 procenta. Zatímco v lednu pracovalo v ostravském podniku 8970 lidí, ke konci roku firma zaměstnávala 4737 lidí. Podstatná část, 2013 lidí, ale odešla do dceřiné firmy Vítkovice Steel, která vznikla z části hutní divize. Před deseti lety pracovalo ve Vítkovicích téměř 36 tisíc lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).