Menu Zavřít

Zprávy týdne

13. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Firmy - průmysl

Do Kladna Švýcaři
Americká NRG Energy oznámila, že definitivně končí v Kladně. Svůj podíl ve společnosti ECK Generating, která provozuje moderní kogenerační elektrárnu, prodá švýcarské firmě Atel. Prodej se netýká jen českých aktivit, ale také budapešťské elektrárny Czepel a tříčtvrtinového podílu ve švýcarské společnosti Entrade, jež obchoduje s elektřinou i na českém trhu. Američané řeší tímto prodejem své finanční problémy, dohodnutá transakce jim má přinést 525 milionů dolarů. Elekrárna v Kladně je v provozu od roku 2000 a byla jednou z největších přímých amerických investic. Atel bude mít v ECKG zhruba pětačtyřicetiprocentní podíl, dalšími vlastníky zůstanou TECO Energy, El Paso Energy a Středočeská energetická.

Diesel jede
Strojírenská společnost Bosch Diesel letos přijala dalších 320 lidí a celkem jich ve třech jihlavských závodech zaměstnává už 4423. Německá firma Robert Bosch Stuttgart je tak na Jihlavsku největším zaměstnavatelem. Český Bosch Diesel, k němuž patří ještě závod v Rožnově pod Radhoštěm, je ve skupině Bosch největším výrobcem čerpadel pro dieselové motory. Jeho tržby se vloni zvýšily o sto procent na téměř deset miliard korun.

CIF24

Radostné bublinky
Největší světový výrobce luxusního zboží, společnost LVHM, si pochvaluje, že roste zájem o šampaňské. Zejména díky tomuto výrobku a snížení nákladů jí narostl letos za první pololetí zisk o deset procent na 318 milionů eur. Zatímco divize vín a lihovin zvedla provozní zisk o 44 procent, módní a kožené zboží si polepšilo jen mírně a doslova s problémy se potýkaly divize parfémů a klenotů. Nadnárodní firma má pod sebou na padesát prestižních značek, například Kenzo, Givenchy, Luis Vuiton, Dior a šampaňské Veuve Cliquot.

Uživí řadu firem
Výstavba nového závodu na zpracování plynu v ruském Sosnogorsku zaměstná kromě plzeňské Škody JS i další české firmy. Škoda JS je vedle americké Koch Glitch generálním dodavatelem a čtvrtmiliardovou zakázku na stavbu nyní vyhrálo Průmyslové stavitelství Brno. Smlouvu již se Škodou podepsala rovněž Královopolská strojírna a brněnská firma UNIS. Jejich podíl přesahuje 362 milionů korun a dodávky celkem v Brně zaměstnají na 300 lidí. Ruskou zakázku financuje Česká exportní banka. Pojištění poskytla Exportní garanční a pojišťovací společnost. Zakázka pro Sosnogorsk má celkem hodnotu přes tři miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?