Menu Zavřít

Zprávy týdne

2. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Firmy-průmysl

Prověrka ve Vítkovicích
Auditoři z firmy International Development Ireland nastoupili do společnosti Vítkovice Steel. Pro Evropskou komisi mají prověřit dokumentaci a účetnictví hutní společnosti. Čtyři irští specialisté pobudou ve Vítkovicích zhruba šest týdnů a poté se přesunou do dalších dvou hutí. Komise od nich chce odpověď na otázku, zda je české ocelářství již restrukturalizované a zda jeho stav odpovídá předkládaným strukturálním projektům.

Pražské slevy
Pražská energetika zvýšila za první pololetí zisk i přesto, že některým zákazníkům začala poskytovat slevy. Elektřinu pro pražské tramvaje a metro například dodává za cenu o patnáct procent nižší než stanoví výměr Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Maximální cenu vyhlášenou ERÚ snížila také domácnostem s akumulačním vytápěním, a to o pět procent. Generální ředitel František Krákora uvedl, že firma mohla k cenovému zvýhodnění přistoupit díky novým smlouvám na nákup elektřiny. Podíl nákupu od dominantního výrobce, firmy ČEZ, se snížil z původních 96 na letošních 76 procent.

CIF24

RWE končí v pumpách
Energetický koncern RWE se dohodl s britsko-nizozemským Royal Dutch Shell, že mu prodá padesátiprocentní podíl v německém společném podniku na výrobu a prodej pohonných hmot. Shell za původní podíl RWE zaplatí 1,35 miliardy dolarů a prodej proběhne zpětně od 1. července. Společnost RWE, která podniká hlavně v energetice a plynárenství, se chtěla zbavit petrochemických aktivit už od jara loňského roku, čekala však na výhodnější zdanění této operace. Nyní podíl prodává firmě Shell&Dea Oil, protože Německo zrušilo velkým firmám daň z kapitálových zisků.

Na přesilu nehleďte
Vodárenská společnost OMI oznámila, že se dohodla s městem Příbram. Smlouvu o zajištění dodávek pitné vody, provoz kanalizací a čistění odpadních vod podepsala na dvacet let. OMI patří do americké skupiny a v Česku prakticky teprve začíná. Tendr na Příbram vyhrála letos na jaře ve výběrovém řízení. Její vítězství se pokusil zpochybnit dosavadní nájemce, firma Aqua Příbram ze skupiny Vivendi Water, která již ovládá téměř třetinu českého trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).