Menu Zavřít

Zprávy týdne

25. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Reality

Cizinci nakupují byty
Zájem cizinců o koupi nemovitosti v České republice roste. Nejčastějšími kupci jsou Rusové, Izraelci, Italové a Angličané. Stavitelé nových bytů v Praze odhadují, že cizinci tvoří v průměru dvanáct až sedmnáct procent klientely. Důvodem poptávky je snaha o výhodné investování peněz s vidinou růstu cen bytů po vstupu Česka do Evropské unie.

O architektuře v Německu
Minulý týden proběhl v Německu Světový kongres architektury. Hlavním tématem letošního ročníku byl Pramen architektury. Mottem konference se staly nové inovativní projekty, orientované na budoucnost.

Vítěz znám
Pražští radní vyhlásili výsledky soutěže na úpravy Palachova náměstí. Vítězem se stal architekt Václav Králíček. Soutěžní podmínky si vyzvedlo celkem 40 uchazečů, do druhého kola postoupilo osm z 24 návrhů. Úvahy o úpravě náměstí a přilehlého Alšova nábřeží narážely na problém, kterým je vzduchotechnika podzemních garáží před Rudolfinem.

CIF24

Na Kampě byty nebudou
Radnice Prahy 1 nesmí stavět ve dvou obecních domech na Kampě půdní byty. Nepovolí ji to totiž ministerstvo kultury. Záměr již dříve kritizoval Klub za starou Prahu, protože půdní vestavby by narušovaly pohled na střechy historického města.

Garance na rodinné domy
V rámci projektu Porotherm dům Wienerberger vznikl první garanční fond českých stavebních firem. Do fondu bude přispívat výrobce stavebních materiálů Wienerberger a dalších 33 společností. V případě krachu některé z nich dokončí stavbu jiný stavitel z fondu. Projekt se týká staveb rodinných domů a podmínkou je, že na výstavbu bude použit materiál Porotherm. Partnery programu jsou mimo jiné výrobce střešních krytin Bramac nebo výrobce střešních oken Velux.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).