Menu Zavřít

Zprávy týdne

4. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Finance

Nával bude na Vánoce
Dosavadní vývoj převodu anonymních vkladních knížek potvrzuje obavy České spořitelny, že řada klientů ponechá výměnu až na závěrečné týdny roku. Banka denně převádí v průměru patnáct tisíc vkladních knížek, přičemž její kapacita je až sto tisíc převodů za běžného provozu poboček. Od ledna do konce června klienti banky tak převedli asi milion knížek s vklady ve výši 46 miliard korun. Celkem spořitelna vedla asi 6,5 milionu anonymních knížek.

Nemeth se vrací
Kolem sporných pohledávek pražského právníka Věslava Nemetha vůči ČSOB je opět živo (EURO 14, 15, 17/2002). Banka totiž minulý týden varovala, že se na trhu znovu začalo obchodovat s takzvanou Nemethovou pohledávkou. Podle Pavla Hejzlara z tiskového odboru ČSOB obchoduje s pohledávkou kyperská společnost Glen Lyon Trading a firma Goldfund Financial, která je registrovaná v americkém státě Delaware.

CIF24

Zemské banky v hledáčku
Evropská komise zahájila šetření převodu aktiv na německou Landesbank Berlin, který se uskutečnil asi před deseti lety. Transakcí se prý kapitál banky zvýšil přibližně o dvě miliardy marek. Komisaři uvedli, že podobné šetření zahájí také u dalších zemských bank. Landesbank Berlin je součástí finančního ústavu Bankgesellschaft Berlin, který v Česku vlastní Živnostenskou banku. Komise má podezření, že zemská vláda poskytla bance pomoc ve formě, která nebyla v souladu s pravidly. Byla totiž použita k další expanzi banky, a nikoli jako klasická finanční pomoc.

Osud ve hvězdách
Komise pro cenné papíry zatím nerozhodla o osudu akcií IP banky, jež je nástupkyní zkrachovalé IPB. Požádala pouze představenstvo IP banky o názory na další vývoj společnosti a teprve poté se uvidí. KCP pozastavila obchodování s akciemi tehdejší IPB den před uvalením nucené správy na banku v červnu roku 2000. Akcie peněžního ústavu tehdy kvůli obavám z pádu banky oslabily za čtyři dny o třetinu zhruba na 53 korun. Později komise zákaz obchodování prodloužila a odůvodnila jej tím, že není známa cena IPB. Společnost J. P. Morgan však nedávno oznámila definitivní verdikt, podle kterého je cena záporná minus 68 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).