Menu Zavřít

Zprávy týdne

16. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Automobilový průmysl

EURAC před spuštěním Nová slévárna brzdových disků britské společnosti European Automotive Components (EURAC) v Hradci Králové je před uvedením do zkušebního provozu. Ve slévárně zatím vzniklo 47 pracovních míst a dalších více než padesát přibude do konce roku. Investice činí asi čtvrt miliardy korun a je součástí offsetových programů švédsko-britského konsorcia Saab-BAE Systems, které ČR nabízí stíhačky Gripen.

Zase další Japonci
Nejmenovaná japonská automobilka se zajímá o možnosti investovat v ústecké průmyslové zóně severní Předlice. Firma, která by zde měla vyrábět dieselové motory, má zájem o 30 hektarů pozemků. V nové motorárně by mělo najít práci 500 lidí. O tom, zda půjde firma do Ústí, by se město mělo od vládní agentury CzechInvest dozvědět v dohledné době.

Výzva z Trutnova
Automobilka Škoda Auto se minulou středu připojila k takzvané Trutnovské výzvě proti silné koruně, kterou již podpořilo přes 40 podniků. Iniciátoři výzvy žádají vládu a Českou národní banku, aby přijala opatření proti neustálému posilování měny. Prvními signatáři se na začátku dubna staly textilní firmy Grund, Texlen, Svitap, Tiba a Mileta. Výzvu od té doby podepsaly například společnosti Slezan, Hybler, KOH-I-NOOR, Jitex, Jitka, Moravolen a Gala.

CIF24

Tuareg bude v červenci Volkswagen Slovakia začne vyrábět nový terénní model Tuareg od letošního července. Spolu s novým modelem bude automobilka vyrábět také některé komponenty pro Porsche, s nímž Volkswagen tento terénní vůz vyvíjel. V roce 2001 vyrobila automobilka 181 644 osobních vozidel a podle dřívějších informací by se roční produkce závodu měla po zahájení výroby nového modelu zvýšit na zhruba 270 tisíc vozů.

Německý trh klesá
Prodej nových automobilů v Německu se v březnu snížil meziročně o sedm procent na 330 tisíc vozů. Oznámila to na základě předběžných údajů automobilová asociace VDA a dodala, že za celé první čtvrtletí klesl prodej o tři procenta na 806 700 vozů. Podle VDA vládne v automobilovém sektoru nejistota, která je důsledkem vyšších cen ropy, nepříznivé ekonomické situace, vysoké nezaměstnanosti, krize na Blízkém východě a návrhu nových pravidel Evropské unie, která mají snížit vliv výrobců na obchodníky s automobily. Menší zájem o Mercedesy Celosvětový prodej vozů německé automobilky Mercedes-Benz v březnu klesl meziročně o pět procent. Oznámila to mateřská společnost DaimlerChrysler a dodala, že prodej automobilů se snížil na 102 800 vozů ve srovnání se 108 800 vozy ve stejném období loňského roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).