Menu Zavřít

Zprávy týdne

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Explosia zase neprorazila
Česká konsolidační agentura (ČKA) minulý týden již podruhé přerušila jednání o převodu společnosti Explosia do rukou státu. Dozorčí rada agentury si vyžádala od ministerstva průmyslu a obchodu zpracování dalšího materiálu týkajícího se převzetí. Na základě vládního usnesení z letošního ledna by měla ČKA převést pohledávky vůči Explosii ve výši 700 milionů korun na státem vlastněnou firmu Strojírny Košíře za jednu korunu. Poté by měly Strojírny Košíře odkoupit podíl Aliachemu v Explosii také za korunu.

Komín za miliardu dolarů
Vlastník Mostecké uhelné společnosti, americká Appian Group, předložil vládě oficiální nabídku, že v severočeském regionu postaví novou uhelnou elektrárnu. Investice, kterou chce Appian na vybudování nového zdroje uvolnit, by se měla pohybovat kolem miliardy dolarů (přibližně 35 miliard korun).

ebf - tip - debata

Indové zrychlili
Společnost LNM Holdings by měla v případě získání požadovaných informací o Nové huti předat poradenské firmě Roland Berger do 18. dubna nezávaznou nabídku na koupi podílu v těchto ostravských hutích. Lze očekávat, že nabídku na koupi celého českého ocelářství předloží v dohledné době i U. S. Steel. Exkluzivita LNM pro vyjednávání s vládou platí do konce května.

Babiš nakupoval
Firma Agrofert koupila společnost SKW Piesteritz, která je divizí německé chemické skupiny Degussa. Finanční podrobnosti transakce nebyly zveřejněny. Agrofert se převzetím divize německého koncernu stane největším výrobcem průmyslových hnojiv ve východní Evropě. Společnost SKW Piesteritz, která patří k předním evropským výrobcům průmyslových a čpavkových hnojiv, vykázala za loňský rok tržby kolem 250 milionů dolarů (zhruba 7,8 miliardy korun).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).