Menu Zavřít

Zprávy týdne

21. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Reality

Německé panely na české domy
Mezinárodní transferové centrum ekologické techniky v Lipsku chce rozebrat staré německé panelové domy a použít je na výstavbu domků pro sociálně slabší rodiny v Sasku a Čechách. Firma se podílí na přestavbě německých měst, na niž německá vláda uvolní kolem 2,5 miliardy eur. Nabízí bezplatný převoz panelů na českou stranu hranic, kde by si je přebrali domácí investoři. České ministerstvo pro místní rozvoj však nápad zatím kategoricky odmítá.

Komplex na Vypichu
Na pražském Vypichu vznikne polyfunkční centrum s hypermarketem Kaufland, jak uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. Dodal že do konce roku 2004 by mohl být komplex hotov a že s výstavbou počítá územní plán hlavního města.

KL24

Kasárna na prodej
„Ministerstvo obrany chce letos získat dvě miliardy korun převodem nepotřebného majetku, včetně letišť a kasáren, na jiné složky státní správy, obce, a fyzické osoby,“ uvedl ředitel odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Šíba. Jeho odbor od poloviny loňského roku už získal téměř čtyřiačtyřicet milionů korun. Mimo jiné by se mělo jednat o kasárnách Jiřího z Poděbrad v Praze.

Hřbitovy obcím. Vláda schválila návrat dvaceti objektů zabavených nacisty a až doteď drženými státem židovským obcím. Jedná se o sedm synagog, a několik hřbitovů a domů. Ministerstvo financí připravuje seznam zhruba 70 objektů, které obcím dříve patřily a o kterých bude vláda jednat, včetně synagog v Telči, Lounech a Slaném. Od konce druhé světové války získaly židovské obce zpět asi 450 objektů, z toho asi polovinu hřbitovů.

  • Našli jste v článku chybu?