Menu Zavřít

Zprávy týdne

7. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Finance

Negativní Nomura
Standard & Poor’s snížila ratingový výhled společností Nomura Securities a Nomura Holdings ze „stabilní“ na „negativní“. Vlastní rating zůstává zatím beze změny. Oficiálně je tento krok zdůvodňován nepříznivou ekonomickou situací na japonských finančních trzích.

Ochránci údajů
V souvislosti s přípravami registru klientských informací šetří Úřad na ochranu osobních údajů, zda a jak dali klienti souhlas ke zpracovávání svých osobních informací. Problémy má mimo jiné České spořitelna. Úřadu vadí, že klientům dostatečně srozumitelně nevysvětlila, co a proč po nich žádá. Na konci ledna se obě strany dohodly, že banka srozumitelnější vysvětlení poskytne. Spořitelna je přesvědčena, že tak učinila, úřad nikoliv.

Zarezervovaní Belgičané
Vlastník ČSOB, belgická banka KBC, vykázala za loňský rok čistý zisk ve výši 1,02 miliardy eur, což představuje v meziročním srovnání dvanáctiprocentní pokles. Jednou z hlavních příčin byla podle banky nutnost vytvořit velké rezervy na nekvalitní úvěry. Prezident KBC Remi Vermeiren je však stále přesvědčen, že v první pětiletce nového tisíciletí se podaří dosáhnout průměrného nárůstu zisku o patnáct procent.

CIF24

Nahoru dolů
Poklesu předepsaného pojistného o 600 milionů korun v roce 2001 musí čelit IPB Pojišťovna. Krize spojená s podkapitalizací je již šťastně zažehnána a pojišťovna je dnes plně pod kontrolou ČSOB. I přes nepříznivé okolnosti uplynulého roku by mělo hospodaření skončit v černých číslech, avšak bližší informace zatím nejsou k dispozici.

Více dolarů
Česká národní banka držela v posledním únorovém dnu devizové rezervy ve výši 14,655 miliardy USD, což je o 32 milionů více než na konci ledna. Vlivem kursových změn však rezervy v korunovém vyjádření poklesly přibližně o pět miliard korun na 535,3 miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?