Menu Zavřít

Zprávy týdne

21. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Ztráta v sušenkách
Francouzské potravinářské skupině Danone se vloni snížil zisk na 132 milionů eur oproti 721 milionům předchozího roku. Důvodem byla nákladná restrukturalizace divize sušenek a další mimořádné výdaje. Tržby společnosti, která je výrobcem stolní vody Evian, jogurtů Danone a sušenek LU, stouply o pět procent na 14,47 miliardy eur.

Plyn a uhlí Německý energetický koncern RWE, který vyhrál tendr na české plynárenství, posiluje pozice na evropském trhu plynu a prodeje uhlí. Minulý týden koupil 49 procent akcií polského distributora plynu - společnosti Kri. Zároveň oznámil, že sloučí své obchodní aktivity týkající se uhlí. Prezident správní rady RWE Jürgen Dennersmann uvedl, že je to nutná podmínka pro expanzi na evropském uhelném trhu

Jasná žádost
Společnost E.ON vyzvala německou vládu, aby jí pomohla získat konkurenční firmu Ruhrgas. Žádá o zrušení verdiktu antimonopolního úřadu, který minulý měsíc zamítl přesun pětadvaceti procent akcií Ruhrgasu. E.ON argumentuje tím, že Německo potřebuje mít na zahraničních trzích s plynem silnou skupinu. Německá vláda si nechala čas na rozmyšlenou, rozhodne do června.

Stěhování do Bruntálu
Koncern Osram, který patří ve světě do trojice největších výrobců světel, hodlá do svého závodu v Bruntálu přesunout některé výroby z USA a Německa. Se stěhováním výroby komponent počítal Osram i v původních plánech, nyní však oznámil, že uvažuje o tom, že by bruntálský závod výrobky také finalizoval. Na severní Moravě by tak mohl do roku 2008 zvýšit počet pracovních míst z nynějších 229 až na 1500.

ebf - tip - debata

Málo králíků
Akciová společnost Rabbit Trhový Štěpánov měla vloni tržby ve výši 1,1 miliardy korun a hrubý zisk 17,4 miliony korun. Firma, která patří mezi největší domácí zpracovatele drůbeže a králíků, plánovala původně větší prodej, ale nepodařilo se jí nakoupit zhruba 100 tisíc králíků. Aby si do budoucna zajistila surovinu i chov, koupila vloni dvě králičí farmy.

Tabákový precedens
Philip Morris a další americké tabákové firmy nemusí platit Evropské unii daňové ztráty, které vznikly členským zemím unie z pašovaných cigaret. Rozhodl o tom federální soud, když zamítl také podobnou žalobu od Kolumbie. Rozhodnutí vycházelo z předchozího precedentního případu, v němž se náhrady dožadovala Kanada. Vyplývá z něj, že ani do budoucna nebudou americké soudy ochotné pomáhat cizím státům se zajištěním daňových odvodů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).