Menu Zavřít

Zprávy týdne

15. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Eichler na scéně
Gabriel Eichler, který zachránil před krachem Východoslovenské železárny v Košicích a přivedl do nich jako investora největší světovou ocelářskou společnost U. S. Steel, má vést jednání o vstupu této společnosti do českého hutnictví. Indický LNM Holding, který získal exkluzivitu pro jednání s vládou, má nyní vážného konkurenta. US Steel nejprve jednal o konsorciu s dalším zájemcem, který byl izraelský Shiran. Nyní ale postupuje samostatně.

Neplatí a neplatí
Severomoravské energetice vzrostly vloni pohledávky po lhůtě splatnosti meziročně o dvě procenta na 966,9 milionu korun. Největšími dlužníky podniku jsou České dráhy s dluhem 275 milionů korun. Za nimi s velkým odstupem následují Válcovny plechu FM, Moravské železárny Olomouc, Unex Uničov, Meopta Přerov, Omnia Invest Krnov a další.

MMF24

Dcery na prodej
O prodeji akciové společnosti KONTY G, kterou ve veřejné obchodní soutěži získal 30. ledna otrokovický ZLÍN-MIX, se definitivně rozhodne v pondělí 18. února. Někteří členové věřitelského výboru, jenž zasedal ve čtvrtek, si do uvedeného data vyžádali čas pro konečné vyjádření. ZLÍN-MIX byl jediným přihlášeným zájemcem a soutěž vyhrál nabídkou 35 milionů korun. KONTY G vyrábí gumárenské směsi pro automobilový průmysl a je vnukovskou společností Svitu. Věřitelský výbor zároveň pověřil konkursního správce Romana Raise okamžitou přípravou další soutěže na obuvnickou Savela Havířov, jež je dceřinou firmou Svitu. V prvním tendru, který končil 31. ledna, totiž o firmu neprojevil zájem žádný investor.

Tchas versus OKD
Ostravská firma Tchas začala prodávat tříděné černé uhlí z Ruska, které nepodléhá licenčnímu omezení. Podle mluvčího Romana Vanka tak firma řeší nedostatečnou produkci ostravských a kladenských dolů. Mluvčí OKD Radek Chalupa ale tvrdí: „Uhlí je dostatek, a naopak máme problém s tím, že kvůli teplu jej odběratelé nechtějí.“ Na Rusko se ostravská firma zaměřila poté, kdy nebyly zvýšeny licence na dovoz uhlí z Polska.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).