Menu Zavřít

ZPRÁVY TÝDNE

14. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Finance

eBanka v černých
Ziskem ve výši 7,2 milionu korun skončilo loňské hospodaření eBanky. Jde o první ziskové období v historii. Bilanční suma banky se meziročně téměř zdvojnásobila na 10,2 miliardy korun a počet klientů vzrostl pětkrát. Navzdory strategii maximálně přímého bankovnictví otevřela eBanka v minulém roce osmnáct obchodních míst. Současné výborné výsledky jsou v ostrém kontrastu s předchozími roky, kdy banka pravidelně vykazovala stamilionové ztráty.

Rating beze změny
Poté, co se objevily ověřené zprávy o prodeji Živnostenské banky (EURO 5/2002) kvůli problémům hlavního akcionáře, kterým je německá BGB, připadala v úvahu i negativní změna ratingu. Agentura Moody’s situaci trochu uklidnila svým prohlášením, že zatím o žádné úpravě neuvažuje. Naopak při uvažovaném převzetí silnou a razantní bankou by se mohl rating Živnobanky vylepšit.

ebf - tip - debata

Propad na polovinu
Pojišťovna Allianz AG, která je největší v Evropě, vykázala za loňský rok propad zisku o padesát procent na 1,7 miliardy EUR. Největší podíl na tomto výsledku má údajně teroristický útok na USA z jedenáctého září. Zajímavé je, že příjmy se vyvíjely lépe, než se očekávalo, avšak dodatečné náklady zisk výrazně srazily. Německá pojišťovna očekává, že letos budou ekonomické ukazatele opět růst.

Za týden se uvidí
Příští týden končí funkční období viceguvernérovi České národní banky Luďku Niedermayerovi. Stále však není jisté, zdali bude Niedermayer nahrazen, anebo v bankovní radě zůstane. Premiér Zeman, známý to kritik pevnější monetární politiky, prohlásil, že by mu ani nevadilo, kdyby Niedermayer ve funkci zůstal. Těžký rok Dresdner Bank
Třetí největší německá banka Dresdner Bank má za sebou slabý rok. V důsledku tvorby rezerv na ztrátové úvěry se zisk banky propadl o celých devadesát procent. To jistě nepotěšilo majitele, kterým je pojišťovna Allianz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).