Menu Zavřít

Zprávy týdne

1. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Toyoda do Klášterce
Japonská firma Toyoda Gosei se rozhodla rozšířit svoji plánovanou investici v Klášterci nad Ohří o dalších patnáct až 20 milionů korun. Vedení podniku hodlá zvýšit současnou výrobu airbagových systémů a postavit novou halu na produkci těsnících výrobků z gumy pro automobilový průmysl. Vytvoří 200 nových pracovních míst.

Siemens zaplatil
Siemens prostřednictvím stoprocentní dceřiné firmy Společnost kolejových vozidel (SKV) uvolnil 750 milionů korun pro ČKD Dopravní systémy za koupi části aktiv loni v říjnu. „Tím se SKV k 1. únoru 2002 stává definitivně vlastníkem vybraných výrobních aktiv ČKD DS v Praze-Zličíně,“ řekl mluvčí Siemense Miloš Adámek. Pokyn k převodu peněz čekal v poslední době na zápis pozemků do katastru.

Orná zóna
V průmyslové zóně Lešná ve Valašském Meziříčí budou zatím hospodařit zemědělci. Poté, co loni od využití zóny ustoupila belgická firma Punch Intgernational a dala přednost Hranicím na Moravě, zůstal téměř šedesátihektarový pozemek ladem. Město se proto dohodlo s místním zemědělským družstvem, jež na 54 hektarech zaseje jařiny.

KL24

Menší revolver
Elektrárenská společnost ČEZ ve středu minulý týden obnovila revolvingový úvěr z roku 1996 na dalších pět let. Objem úvěru však klesl z původních 200 na nynějších 70 milionů dolarů, tedy asi na 2,6 miliardy korun. Úvěr aranžovala Sumitomo Mitsui Banking Corporation a úročen je 0,6 procenta nad sazbou Libor. Objem úvěru klesl vzhledem k tomu, že ČEZ má již za sebou období investic do modernizace a odsíření uhelných elektráren a do jaderné energetiky.

Pražákům je hej
Předběžné výsledky uvádějí, že akciová společnost Pražská energetika (PRE) v loňském roce vykázala zisk po zdanění vyšší než 900 milionů korun. V roce 2000 měla firma čistý zisk 530,3 milionu korun. Tržby z prodeje elektřiny za loňský rok činily 9,51 miliardy Kč, v předloňském roce distributor elektřiny utržil za prodej vlastních výrobků a služeb 8,87 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?