Menu Zavřít

Zprávy týdne - z domova

18. 12. 2001
Autor: Euro.cz

České firmy

Všudypřítomný Oskar
Letos se v reklamě na TV obrazovkách podle agentury ARBOmedia nejčastěji, a to 3711krát, objevil Oskar. Zadavatel s nejvíce odvysílanými spoty byl Procter & Gamble a nejsledovanějším spotem byla reklama na minerální vodu Magnesia. Vidělo ji 48,5 procenta lidí starších patnácti let, tedy asi 4,08 milionu osob.

Předčasné prázdniny
O týden dříve proti plánovanému 14. prosinci ukončila letošní výrobu osobních pneumatik Barum Continental Otrokovice. Část lidí z výroby byla převedena na jinou práci, jiní čerpají dovolenou a několik je doma na 60 procentech mzdy. Během svátků budou mít dovolenou všichni pracovníci a Barum začne vyrábět až 2. ledna.

Dráhy za pětikilo
Vláda 10. prosince schválila návrh smlouvy mezi státem a Českými drahami (ČD) o úhradě prokazatelné ztráty ČD z osobní dopravy. Přes dotaci státu 7,2 miliardy korun očekávají v tomto roce nekrytou ztrátu z osobní dopravy 6,2 miliardy Kč. Podle stínového ministra dopravy za ODS Martina Římana tak dráhy každého občana přijdou nejméně na 500 korun.

Konečně na svém
V novém areálu v Mostě na dvouhektarovém pozemku za zhruba 70 milionů korun zahájila činnost pobočka společnosti Phoenix-Zeppelin. Ta prodává a pronajímá zemní a stavební stroje americké firmy Caterpillar a německého výrobce Zeppelin. V Mostě firma působí v pronajatých prostorách již od roku 1991. Přemístění si vynutilo rozšíření služeb a růst počtu zaměstnanců.

MMF24

Předprivatizační nákup
Transgas koupil minulou středu 72,53 procenta projektantské plynárenské společnosti Plynoprojekt. Za 90 682 akcií s nominální hodnotou 1000 korun zaplatil celkem 90 milionů korun, 992,48 koruny za akcii. Cenu má akcie zaplatit do týdne od podpisu smlouvy.

Okna i u nás
Tuzemská pobočka Microsoftu zahájila v minulém týdnu prodej české verze nového operačního systému Windows XP. Do konce roku očekává celkový prodej 60 tisíc licencí. Aktuální verze bude mezi prodanými licencemi tvořit absolutní většinu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).