Menu Zavřít

Zrada ve skořápce

13. 5. 2005
Autor: Euro.cz

I v domácích vejcích byly objeveny jedy

ebf - tip - debata

Co jsme udělali slepicím? Nejenže jsme většinu z nich brutálně uvěznili do klecí na výrobních linkách vajec, ale už došlo i na domácí nosnice, svobodně pobíhající po dvorečcích i zahradách. V čerstvých domácích vajíčkách, na nichž si pochutnáváme a jež leckdy sháníme pro děti a nemocné, byly objeveny jedy z průmyslových emisí. Proti nim není úniku. Jedy postihují i ty nejpečlivější chovatele, protože padají z nebe, přicházejí s vodou, šíří se z odpadů a zůstávají v půdě. Mnohé nebezpečné látky se v přírodě vyznačují velikou stálostí a schopností hromadit se především v živočišných tucích. Skrze chutná domácí vejce (ovšem i v další potravě) je i lidé soustřeďují ve svých tkáních.
Před těmito látkami není kam utéci, protože určitou mírou kontaminace byly postiženy všechny vzorky vajec drobných chovatelů ze sedmnácti zemí čtyř světadílů. Česko ovšem patří k rekordmanům v kontaminaci vajec polychlorovanými bifenyly (PCB). Jejich nebezpečnost byla zjištěna ještě včas, relativně brzy (v roce 1984) byla v Československu zastavena i jejich výroba, ovšem nedbalá evidence a neschopnost včasné likvidace umožnily jejich rozptyl do životního prostředí, který stále pokračuje. V kontaminaci domácích vajec polychlorovanými bifenyly s Českem drží krok jen Rusko a Slovensko. Navržený evropský limit pro PCB však překročilo šedesát procent vzorků.
Ještě viditelnější světový primát ovšem získala vejce z Liberce: měla mezi všemi vzorky nejvíc hexachlorbenzenu. O této látce nemá většina smrtelníků ani potuchy, k čemu je dobrá, a přesto ji chtě nechtě přijímají ve své potravě. Kdysi se užívala jako pesticid, ale dnes je nejspíš jen nechtěným produktem při spalování látek obsahujících chlor. S PCB a dioxiny si ovšem v ničem nezadá, i při nízké koncentraci poškozuje lidský hormonální a imunitní systém.
Tato zjištění by na pokažení chuti na domácí vejce mohla stačit, ale zdaleka to není všechno. Prudce stoupá obsah dioxinů, limit Evropské unie už přesáhlo 70 procent vzorků, vejce z Ruska, Egypta a Bulharska překročila všechny dosud naměřené hodnoty. V Česku jsme na tom vůči rekordmanům s dioxiny ještě dobře, možná proto, že většina zamýšlených spaloven odpadů je dosud jen na papíře. Když pomyslíme na chutná vajíčka s krásně vybarvenými žloutky, měly by spalovny tom papíře i zůstat.
Vejce si jako indikátor vybraly mezinárodní síť IPEN, česká Arnika a laboratoř Axys Varilab. Kdoví, jak je to u jiných potravin, stejně rozsáhlý průzkum se u nich dosud neuskutečnil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).