Před pár lety Savoy nedlouho fungoval coby bašta modernistického pojetí novodobé kavárny. Ač projekt svým způsobem zajímavý a nabízející ve svém čase maximum možného, Savoy zavřel své brány a tahle krátkodechá epizoda jeho života byla zapomenuta. O to více rozruchu vzbudila informace, která hlásala znovuotevření podniku. Když jsem seznal, že novým provozovatelem a autorem úprav je tým současného zřejmě nejpopulárnějšího řetězce restaurací, důvod se objevil. Esprit, s jakým skupina Ambiente provozuje své různorodě orientované podniky, byl motivem, změnivším mé rozhodnutí vyčkat s návštěvou a vydal jsem se tam ihned.
Co jsem spatřil, mi na chvíli vzalo dech. Nebetyčná výška sálu s vysokánskými okny, zvláštně pojatý mobiliář, prosté kavárenské stolky s mramorovou deskou, komponované s ohýbanými thonetkami, v jednom koutě shloučené do boxů. Decentně barevné stěny dávají vyniknout efektu působivé prostoty nábytku. To hlavní má však teprve přijít. Kavárna má patro, k němuž noblesním obloukem vede elegantní schodiště. To automaticky zvedne zrak návštěvníka vzhůru ke zdobenému stropu v novorenesančním hávu, trochu nepochopitelně přeživšímu více než stovku let. Našel jsem si zábavu - pečlivé pozorování přišedších. Každý po spatření skvostu nad svou hlavou oněměl, a tak jako já v jakési bázni na vteřinku ustoupil zpět. Tak mocně působí zdejší interiér.
Nepříliš široký rozsahem, formou provedení a kvalitou obsahu navazuje zdejší jídelní lístek na charakter podniku. A ještě má prý v brzké době dostat „bratříčka“ v podobě gourmet menu. Také personál je přesný, usměvavý a optimistický, rychlý a pozorný. Jenom má nějaký nepochopitelný „tik“. Na vteřinku se všichni sejdou v zázemí baru – a strnou. Plac je v tu chvilku osiřelý a po jedno mrknutí oka jakoby zmrazený. Vše trvá právě tak ono mrknutí a většina hostí tento efekt vůbec nezaznamená.
Byv opatřen prvním chodem, odpoutávám se od sledování vnějších vlivů a chápu se bodce. Ano, bodce, předkrmem jsou mi šneci. Nejsou v ulitách, každý se ještě škvíří ve vlastním dolíčku speciální misky, plném zlostně prskajícího másla. Mámivě to voní a po pozření způsobí chaos mezi chuťovými pohárky. Jako na dostizích se vedle prosté chuti masa rozvíjí souboj ostatních vstupů. Chvilku vede česnek, vzápětí předehnaný exotickým výrazem pasivu. Ten se snaží o vítězství, ale střídají ho téměř už v konci vjemu hladivé, čisté vstupy másla. Úplný závěr znamená tichou dohodu všech „přítomných“ a souhru, která je vyváženou a obmyslně působící ódou na labužnické téma. Jenom snad o čárku, o malou špetičku slanější.
Entrecôte grilée s opečenou cibulkou a šťávou crème fraîche - to je druhá věta gurmetské ódy - je dalším požitkem. Ovšem slova „s opečenou cibulkou“ jsou těžkým eufemismem. Vysoký plát roštěnce je doslova zasypán nazlátlými kroužky cibule tak, že vlastní maso je neviditelné. Maso, nečekaně křehoučké a oplývající šťávou, je lahůdkou samo o sobě. Teprve s cibulkou a omočeno v hladivé sametové omáčce se však vějíř chutí rozroste do smysly až nepostižitelných rozměrů. A to, kolik si naložíte cibule, mění chuťové variety, v každém soustu se potom chutě seskupí zcela jinak. Vždy však zůstává prostor pro jemné a vláčné hovězí a vždy závěrečný tón obstará smetanový efekt krajkově jemňoučké omáčky. Citlivě ogrilovaná zelenina jen umocní sílu a kvalitu prožitku.
Savoy je vlastně kavárna a jeho největší síla je v úžasné paletě cukrářského sortimentu, proto kroky všech hostů vedou dříve či později ke chladicí vitríně, v níž jsou uloženy poklady mistra cukráře. Zašel jsem tam také. Ovšem při pohledu na všechny ty pralinky, řezy, ovocné a krémové dorty mi začaly před očima skákat kalorické hodnoty s nekončícím zástupem nul. Zbaběle jsem se vzdal a končím ovocným salátem s ovocem nijak neupraveným, v původním stavu. Akordy chutí, neskonale čerstvých a ve své souhře osvěžujících a lahodných, završily večer, nad mnohé příjemnější a veskrze labužnický.
Celý tenhle velikánský spektákl přišel na šest set korun. Cena sympatická, která pokryla i malinký „nášup“ soli na šnecích.
Value for Money: 9/10
+ vzácná harmonie interiéru mezi starým a současným
- drobné opomenutí personálu, chybějící steakový nůž
Café Savoy
Vítězná 5, 150 00 Praha 5
tel.: +420 257 311 562, fax: +420 257 311 561
e-mail: savoy@ambi.cz, www.ambi.cz
- Otevírací doba: Po-Pá 08.00-22.30, So-Ne: 09.00-22.30
- Počet míst: kavárna 130, z toho 29 na patře, zahrádka 30
- Kuchyně: mezinárodní
- Platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina,
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština, němčina
- Původ nabízených vín: Česko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 56 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Snídaně Savoy - toast, pražská šunka, sýr, vejce, máslo, domácí marmeláda, bábovka, čokoláda Savoy 122 Kč
Wellington filé (100 g) hovězí svíčková se žampiony a bylinkami v listovém těstě s čerstvým salátem 178 Kč
Špenátový „restaurant“ - původní název polévky - se šunkou a bramborovými rösti 109 Kč
Salát Nicoise - čerstvý listový salát s tuňákem, tomaty, olivami a pažitkou 134 Kč
Tortelloni plněné špenátem a parmezánem (200g) se smetanovou omáčkou 179 Kč
Losos „Label rouge“ z grilu (180 g) - zabalený v sušené šunce s fazolkami, pečenými tomaty a smaženými bramborami 235 Kč
Tatarský biftek Parisien (180 g) - čerstvě zamíchaný, hovězí dle pařížské receptury s hranolkami 164 Kč
Angus beef tournedos (180 g) - hovězí svíčkové řezy s grilovanou zeleninou 284 Kč
Pečená kachna na medu (250 g) s červeným domácím zelím a servítkovým knedlíkem 185 Kč
Uzený jazyk (200 g) s bramborovým pyré a křenovou omáčkou 184 Kč
Zmrzlinový pohár Savoy (velký) 109 Kč
Výběr z vinného lístku:
Berlucchi Cuvée Imperiale brut 978 Kč
Muškát moravský 2003, pozdní sběr, František Mádl 234 Kč
Vom Sand 2003, Sattlerhof - Steiermark 339 Kč
Gavi DOCG 2004, Marchesi di Barolo 518 Kč
Chablis 1er cru Mont de Milieu vieilles vignes 1999, Domaine Billaud-Simon 1314 Kč
Alibernet 2003, barrique, František Mádl 479 Kč
Zweigelt Allier Reserva 2000, Wimmer-Czerny – Donauland 608 Kč
Aloxe-Corton AC 1995, Domaine Claudie Chevalier - Bordeaux 1214 Kč
Brunello di Montalcino Castelgiocondo DOCG 2000, Marchesi de´Frescobaldi – Lazio 1573 Kč