Menu Zavřít

Zrušili vám let kvůli stávce? Nárok na kompenzaci nemáte, část peněz ale můžete získat zpět

13. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Stávka pilotů či letištního personálu je častou příčinou rušení či zpoždění letů. Jak mohou cestující v takových situacích postupovat a zda mají nárok na finanční kompenzace, řeší nařízení Evropského parlamentu (EP). Zásadní je, že v případě stávky nárok na kompenzaci nevzniká. Jedná se o totiž o mimořádnou okolnost. Na úhradu části nákladů má poškozený cestující přesto nárok.

V případě stávky zaměstnanců dopravce či jiného subjektu, který zasáhne letecký provoz, nemá cestující podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004 na kompenzaci za zrušený let nárok (rozumí se finanční odškodnění navíc), protože se jedná se o mimořádnou okolnost.

Pasažér může pouze požadovat refundaci ceny letenky za neuskutečněný let či neproletěný úsek cesty. A také o proplacení péče, na kterou měl nárok a dopravce ji neposkytl.

Co dělat, když o stávce víte předem

V případě stávky zaměstnanců dopravce či jiného subjektu, který zasáhne letecký provoz, je třeba v první řadě respektovat pokyny dopravce, které má většinou uvedeny na svých internetových stránkách. Výhodou samozřejmě bude, když jste se o stávce dozvěděli včas před plánovaným odletem.

Pokud pokyny na webu nemůžete najít, zkuste využít jiné zdroje kontaktu na dopravce a následně let přebookovat na jiný termín či zrušit, pokud cesta pozbude smyslu.

Jestli-že se cestující rozhodne cestu neabsolvovat vůbec, tak aby získal odškodnění, musí dopravce či výstavce letenky požádat o refundaci ceny letenky.

Peníze dostane zpět na účet, kreditní či debetní kartu použitou k nákupu letenky. Pokud jste platbu uskutečnili jinou formou, zadáte způsob vrácení finančních prostředků na formuláři žádosti o refundaci.


Byl váš let hodně zpožděný?

Přečtěte si, kdy máte nárok na odškodění a jak to udělat

Čtěte, jak získat odškodné za ztracené či poškozené zavazadlo

 Letiště Václava Havla, Praha


Co když stávka přijde uprostřed cesty

Připomeňme, že řešíme situaci, kdy se jedná o navazující lety v rámci jedné rezervace. Tedy vše na jedné letence, včetně přestupního letu až do konečné destinace. Nevadí, že na letence je i víc dopravců, což bývá často.

V případě, že se pasažér nachází na cestě a nemůže pokračovat podle původního plánu, dopravce by měl poskytnout péči, tedy ubytování, transfery z letiště a na letiště, občerstvení během čekání a cestujícího přesměrovat do původního místa určení při nejbližší možné příležitosti.

V případě, že dopravce tuto péči neposkytne, cestující si pak může zajistit ubytování a občerstvení v přiměřené míře na své náklady a ty pak uplatnit vůči dopravci.


NÁŠ TIP: Zpozdil se váš let? Víme, jak získat nejvyšší možné odškodnění


Při uplatnění těchto nepředpokládaných nákladů je vždy třeba doložit vše účty, případně výpisem z účtu při placení kartou. Zde by mělo být patrné, k čemu se platba vztahuje.

Náhradní spojení za zrušený návazný let cestující musí řešit s dopravcem zrušeného letu. Pokud mu nabídnuté náhradní spojení nevyhovuje, pak může zvolit alternativu na své náklady, případně se vrátit do výchozí destinace.

Tyto vícenáklady však dopravce cestujícímu neuhradí. Jediné, co může cestující požadovat, je refundace neproletěného úseku. A to opět u společnosti, která letenku vystavila.

Pozor na podmínku dopravce a letů z EU
Výše uvedená péče z nařízení 261/2004 EP se vztahuje na dopravce se sídlem v EU, případně i na ostatní dopravce, kteří odlétají z území EU.

Zmeškali jste při přestupu navazující let?

Čtěte, kdy si musíte pomoct sami

Cestující na letišti Václava Havla v Praze


Separátní lety

U separátně zakoupených letů, kdy na cestu s přestupem má pasažér více samostatných letenek, musí cestující počítat s tím, že riziko zpoždění a zmeškání navazujícího letu ponese na svých bedrech.

To se týká právě i stávky, která je klasifikována jako mimořádná okolnost. Jako mimořádné okolnosti nařízení EP označuje situace, kterým by nebylo možno zamezit, i kdyby byla preventivně přijata všechna přiměřená opatření.

Jedná se především o povětrnostní podmínky neslučitelné s uskutečněním letu, bezpečnostní rizika, neočekávané nedostatky letové bezpečnosti a i v tomto článku řešené stávky.

Doporučení
Z hlediska rizika a následků zmeškání letu kvůli stávce v přestupní destinaci je jednoznačně výhodnější rezervovat si celý let na jedné letence. Získáte alespoň nárok na refundaci ceny letenky za neuskutečněný let a nárok na nezbytnou péči v přestupní destinaci.

Zdroj: Click2Claim

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Cestovní pas vám od léta vydají už za 24 hodin

Český cestovní pas

Kvůli občance už nemusíte na úřad v místě bydliště, nepotřebujete ani fotku

Končí vám platnost řidičského průkazu? Od roku 2018 se výměna zrychlí a zjednoduší


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).