Menu Zavřít

Zrychlený odprodej

13. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Prodejem akcií Praha získala 280 milionů korun

PRAHA (haš) – Stoprocentním vlastníkem společnosti Pragonet se minulý čtvrtek stala německá firma T-Systems, divize společnosti Deutsche Telekom. Zastupitelstvo hlavního města Prahy totiž osmatřiceti hlasy z celkových pětapadesáti rozhodlo, že společnosti T–Systems prodá minoritní 49procentní podíl vlastněný dosud městem (961 akcií), potažmo jeho Dopravním podnikem (270 akcií). Jedenapadesát procent Pragonetu už pražská radnice firmě T–Systems prodala před dvěma lety za 300 milionů korun.
Ještě v červenci v pražském zastupitelstvu návrh prodat zbytek Pragonetu za 9,46 milionu eur, tedy zhruba za 280 milionů korun, neprošel. Jedním z důvodů bylo to, že město investovalo do Pragonetu kolem 140 milionů korun, které kupní smlouva nikterak nezohledňuje. Ovšem nynější potřeba metropole získat peníze na sanaci povodňových škod způsobila, že hlasování proběhlo hladce. Myšlenku odložit hlasování o měsíc zastupitelé odmítli. Proti prodeji nakonec hlasovali pouze kandidát Unie svobody na primátora Michael Hvížďala a jeho stranický kolega Tomáš Kubík. „Prodávat nyní akcie telekomunikační společnosti, když se jejich hodnota pohybuje u dna, mi připadá velmi nešťastné. Mělo být osloveno více zájemců, ale hlavně se mělo počkat na zvýšení ceny,“ řekl Hvížďala týdeníku EURO.
Nesplnily se červencové obavy náměstka primátora Petra Švece (ODS), že T-Systems ztratí o koupi zbývající části Pragonetu zájem. Počátkem září představitelé T-Systems potvrdili zájem o koupi za původně domluvenou cenu, přestože na telekomunikačních sítích Pragonetu, vedených převážně tubusy pražského metra, byla povodněmi způsobena škoda v rozsahu několika desítek milionů korun a opravy již půjdou na vrub nového vlastníka. Náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD) vyjádřil s transakcí spokojenost a zároveň naději, že se městu prodejem majetkových podílů podaří do konce září získat 1,4 miliardy korun na obnovu po povodni.
Tržby Pragonetu vzrostly za loňský rok o 79 procent proti roku 2000 na 210,2 milionu korun. Čistý zisk loni činil 3,5 milionu korun, zatímco v polovině letošního roku byl ve výši 16,8 milionu.
Kromě Pragonetu minulý čtvrtek pražské zastupitelstvo rozhodlo o prodeji menšinového podílu v První městské bance České pojišťovně: 9700 akcií bylo prodáno za 33,3 milionu korun. Cena jedné akcie byla 3435,43 koruny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).