Menu Zavřít

Ztratili důvěru na Wall Street

16. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Madagaskar není takovou bombou, jak se slibovalo

Film Madagaskar kritiky nenadchl. Ovšem trhák studia DreamWorks Animation o skupině uprchlých zvířat je hodně populární a během devíti dnů překonal v příjmech kin hranici 100 milionů dolarů. Jak je tedy možné, že cena akcií tohoto studia v posledním měsíci poklesla o 27 procent na zhruba 28 dolarů za kus? To je nejnižší úroveň od loňského října, kdy se s nimi začalo veřejně obchodovat.
Touto otázkou si právě lámou hlavu zakladatelé společnosti DreamWorks Animation SKG Inc. Jeffrey Katzenberg, David Geffen a Steven Spielberg. Většina analytiků tvrdí, že takhle to dopadá, když se hollywoodský prodej využije k tomu, aby se udělal dojem na investory. Zklamat kritiky je jedna věc, nechat Wall Street chladným je věc druhá. Madagaskar je toho dobrým příkladem. Premiéra vydělala úctyhodných 61 milionů, ale investoři očekávali, že díky nadšeným upoutávkám studia DreamWorks Animation první den přinese tržby 70 až 80 milionů dolarů. „Když nějaký film vychvalujete, jak to dělali oni, měli byste splnit očekávání,“ tvrdí analytik firmy Fulcrum Global Partners LLC Richard Greenfield. Dodává, že důvěryhodnost studia DreamWorks Animation „vyprchala“.
Ještě před sedmi měsíci to vypadalo úplně jinak. Na počátku veřejné nabídky dne 28. října 2004, těsně po úspěchu megahitů Shrek 2 a Příběh žraloka (Shark Tale), přinesla delimitace animační divize od společnosti DreamWorks SKG částku 933 milionů dolarů. Během několika hodin akcie vylétly z nabídkové ceny 28 dolarů na 38,75 dolaru za kus.
Ovšem následné chybné kroky způsobily, že vedení studia DreamWorks Animation začalo vypadat jako parta zelenáčů. V březnu společnost předpovídala, že celosvětové prodeje Shreka 2 na DVD přesáhnou 55 milionů kusů. V květnu snížila odhad na 50 milionů, protože v zámoří se DVD prodávalo pomaleji, než se čekalo. Třebaže se do dnešního dne prodalo senzačních 35 milionů DVD se Shrekem 2, zamračený Katzenberg byl nucen při konferenčním hovoru letos 10. května přiznat: „Poučili jsme se z toho“. Vedoucí pracovníci studia DreamWorks Animation a společnosti NBC Universal Inc., která distribuuje jeho DVD, se odmítli vyjádřit.
Studio DreamWorks Animation mělo velké oči i v případě Madagaskaru, a ještě k tomu podcenilo konkurenci. Při konferenčních hovorech s investory vzbudili šéfové studia očekávání tvrzením, že film vypadá ještě lépe než původní Shrek, který v USA vydělal 267 milionů dolarů před zdaněním a po celém světě se prodal na více než 49 milionech DVD. Studio také nepočítalo s potenciálem nejnovějšího dílu Hvězdných válek, který má u malých dětí lepší ohlas, než se předpokládalo.

MMF24

Vyděšení z úniku informací.

Ukázalo se také, že animační divize je žalostně nepřipravena na život jako veřejná obchodní společnost. Dne 10. května, kdy studio mělo ohlásit příjmy za první čtvrtletí, se na webové stránce Newsweeku objevila zpráva citující zdroje mající přístup k důvěrným informacím studia. Ve zprávě se konstatovalo, že příjmy budou „hodně pod 60 centy na akcii, které odhadovali analytici Wall Streetu“. Nejenže se ukázalo, že příjmy činily 44 centů na akcii, ale únik informací silně vyděsil investory. Akcie prodělaly dvoudenní vývrtku. Akcionáři od té doby podali čtyři žaloby, v nichž Katzenberga a společnost obviňují z toho, že dělají „značně falešná a zavádějící prohlášení“ o obchodních perspektivách.
Wall Street je navíc dosud ve varu z březnového ohlášení sekundární nabídky v hodnotě 575 milionů dolarů. Co se skrývá za zlostí investorů? Nabídka by přinesla prospěch jen třem největším akcionářům včetně majitele Paula Allena, který vlastní 59 procent, a mohla by na akcie vyvinout další tlak. Informované zdroje předpokládají, že se tedy nabídka určitě odloží na příští rok. Přesto „jsou v zapeklité situaci“, tvrdí David W. Miller z firmy Sanders Morris Harris Group Inc. „Když to zabrzdí, mohlo by to být špatně vykládáno tak, že Madagaskar není výdělečný.“
Získat zpátky důvěru Wall Streetu nebude lehké, přestože je pravděpodobné, že Madagaskar přinese do pokladen na celém světě pořádnou sumu, i přes impozantní plány na rok 2007, v nichž se objevuje Shrek 3 a první animovaný film Jerryho Seinfelda Bee Movie. A přece, kdyby studio DreamWorks Animation dělalo méně hollywoodského humbuku a o hodně víc plnilo očekávání, mohl by se z něho zase stát na Wall Streetu trhák.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).