Menu Zavřít

Zuckerberg filantrop: na prevenci a léčbu vážných nemocí dá 50 milionů dolarů

9. 2. 2017
Autor: čtk

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg zakládá společně se svou ženou Priscillou Chanovou výzkumný program Biohub, který se bude zabývat prevencí a léčbou vážných chorob. Do projektu vloží 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun).

Program Biohub zapojí 47 odborníků z předních univerzit UCSF, UC Berkeley a Stanfordu, kteří dostanou pětileté smlouvy a každý z nich až 1,5 milionu dolarů na výzkum ve svém poli. Biohub se zaměří na prevenci a léčbu vážných chorob, od rakoviny po genetická a psychiatrická onemocnění.

Sídlo Biohubu bude otevřeno v sousedství San Franciska koncem února. „Jsme úzce zaměření na oblast Bay Area,“ říká ředitel Biohubu Joe DeRisi, profesor biochemie na UCSF. „Zamýšleli jsme dostat dohromady lidi ze tří věhlasných institucí, aby mohli spolupracovat novým a odvážným způsobem.“


O aktivitách Marka Zuckerberga dále čtěte:

Zuckerberg popírá své politická ambice. Prezidentem být nechci, vzkazuje

Zuckerberg vyvíjí umělou inteligenci. Postará se mu o domácnost


Biohub bude fungovat v rámci charitativní organizace Chan Zuckerberg Initiative, kterou Zuckerberg se svou ženou založili na konci roku 2015 a oznámili, že věnují 99 procent svých akcií Facebooku na charitativní účely. Kromě zdravotnického výzkumu se chtějí postarat o rovné příležitosti pro všechny lidi světa.

V loňském roce předestřeli Zuckerberg a Chanová svůj plán: do konce století vymýtit veškeré choroby. Do počátku tohoto boje vyrazili s investicí ve výši tří miliard dolarů. Nyní začali podnikat konkrétní kroky. Kromě projektu Biohub například v tomto týdnu oznámili program na podporu zajištění bydlení v San Francisku, které se v posledních měsících v této oblasti zmítá v krizi, kterou z velké části zapříčinil i technologický boom v oblasti Silicon Valley.

ebf - tip - debata

Přečtěte si více o sociální krizi v San Francisku:

Odvrácená tvář San Franciska. Boom přinesl sociální krizi

Elity San Franciska chtějí z ulic vyhnat bezdomovce


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).