Menu Zavřít

Zůstali jen čtyři zájemci

4. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Český Telecom

CIF24

PRAHA (il, vlp) - O státní podíl v Českém Telecomu (ČTc) už soutěží jen čtyři zájemci: Belgacom, Swisscom, španělská Telefónica a konsorcium tří private equity fondů Blackstone, CVC Capital Partners a Providence, ke kterým se připojil francouzský státní operátor France Télécom. Konsorcium, které tvořily PPF, J&T, InWay a Tiscali, rozhodlo, že jeho další účast v soutěži není možná. Důvodem je přesvědčení konsorcia, že v průběhu tendru bylo diskriminováno a ostatní účastníci byli nespravedlivě zvýhodňováni. Konsorcium se tak rozhodlo přesto, že mělo o podíl v ČTc eminentní zájem, který potvrdilo i nejvyšší předběžnou nabídkou 71,3 miliardy korun. Všechny důvody odstoupení konsorcium podrobně uvedlo v dopise, který obdržel předseda Fondu národního majetku Jan Juchelka a šéf poradenského týmu CSFB v Londýně David de Lanoy Meijer.
Vláda několikrát měnila podmínky soutěže v neprospěch konsorcia PPF/ InWay/ J&T/ Tiscali. Dalším problémem bylo, že firmě Tiscali nebyl umožněn plný přístup do dataroomu, neměla mít přístup na manažerskou prezentaci a nesměla se účastnit due diligence, protože se prý jde o konkurenta ČTc.
Konsorcium se ale obává, že dosavadní průběh privatizačního procesu a okolnosti, které k odstoupení z tendru vedly, mohou zakládat jeho nesoulad s právem Evropské unie, a tím objektivně snižovat pravděpodobnost úspěšného dokončení transakce.
Možnost, že by se odstupující konsorcium ještě v průběhu privatizace obrátilo na Evropskou komisi, označují odborníci za nepravděpodobnou. „Možné ale je, že po skončení privatizace, pokud dosažená cena bude nižší než nejvyšší indikativní nabídka, kterou konsorcium podalo, budou u komise poskytnutím veřejné podpory argumentovat,“ řekl týdeníku EURO Jindřich Král z advokátní kanceláře Glatzová & Co. Někteří analytici upozorňují na to, že odchodem konsorcia stát bude inkasovat méně. „Zda by na tom odstupující konsorcium vydělalo, však zůstává otázkou, neboť Evropská komise by v případě nalezení nepřípustné podpory nechala vítěze tendru rozdíl doplatit,“ dodal Král.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).