Menu Zavřít

Zůstaňte v Praze! Průvodce týdeníku Euro víkendovou metropolí #38

20. 1. 2017
Autor: Prague-up

Spektakulární zážitek, Please The Trees na Dlabačově, Obyčejní lidé, Mijazaki na plátně, Horizont nových možností a brutální procházka. Kam se o víkendu schovat před zimou, vám napoví Prague-Up kalendář.

Spektakulární zážitek

Měsíc plný audiovizuálních zážitků o víkendu nastartuje čtvrtý ročník festivalu Spectaculare. V řadě místech v Praze vystoupí světová špička elektronické, ambientní a experimentální jazzové hudby v propojení s vizuálním uměním, ať je to videoart, fotografie nebo třeba pohybové divadlo. Festival nakopne páteční přehlídka kolínského labelu Kompakt, který je se svým sofistivkovaným zvukem na pomezí minimal techna a popu již klasikou evropské klubové scény. Tahákem večera bude živák dua Saschienne, vizuály obstará prověřené studio Lunchmeat.

 Spectaculare Festival Spectaculare (Zdroj: Prague-Up)

V rámci festivalu proběhne o víkendu také výstava interaktivních světelných objektů a kinetických instalací v holešovické The Chemistry Gallery. Pro spektakulární Art Show spojili své síly nejvýraznější čeští umělci, které znáte ze Signal Festivalu a klubových večírků.

 Spectaculare Chemistry Spectaculare Chemistry (Zdroj: Prague-Up)

Please The Trees na Dlabačově

Jestli dáváte přednost raději nabroušeným kytarám, pak si nenechte ujít novoroční koncert Please The Trees. Psychedeličtí stoner rockeři z Tábora mají na kontě ocenění české hudební kritiky Apollo, tour ve Spojených státech, stromy zasázené po celém světě a také spolupráci s ženským sborem Elpida, se kterým se představí. Pětadvacet dam ve věku od šedesáti do osmdesáti let v čele s operní pěvkyní vás přesvědčí o tom, že nikdy není pozdě. V prostoru Dlabačov, který se stává novým kulturním centrem Prahy 6.

 Ženský sbor Elpida Ženský sbor Elpida (Zdroj: Prague-Up)

Obyčejní lidé v Arše

První letošní premiéra divadla Archa láká na představení Obyčejní lidé. Inscenace vznikla jako společný projekt Archy a nezávislého divadelního spolku z Pekingu, který i navzdory nelehké tamější politické situaci získal světový věhlas. Česko-čínský tvůrčí tým porovnává globální historii i reálné životní příběhy jednotlivců. Výchozím bodem je rok 1989, pro obě země důležitý mezník, pro každou však v jiném smyslu. Dokumentární duet tanečníka, který se nejednou stal obětí příslušníků SNB, a čínské tanečnice, která se měla stát primabalerínou propagandistického baletu, otevírá více než aktuální politická témata.

 Divadlo Archa Divadlo Archa (Zdroj: Prague-Up)

Mijazaki konečně na plátně

V letenském Bio Oku můžete navštívit přehlídku filmů Hajao Mijazakiho. Světoznámé snímky velmistra animace jsou ikonou fantaskních košatých světů, které okouzlí diváky jakéhokoliv věku. Doposud však většina z nich nebyla uvedena na českých plátnech. Výběr sedmi snímků zahrnuje jeho prvotiny i mezinárodní hity, které si můžete vychutnat na velkém plátně v originálním znění nebo s dabingem. Fanoušci anime jistě ocení i tematické dárky od ilustrátora Jana Šrámka.

 Bio Oko Bio Oko (Zdroj: Prague-Up)

Horizont nových možností

Posouvají současné technologie hranice možností našeho světa nebo jsou cestou do pekla? Osvobozují nás nebo nás dělají závislými? A jakým způsobem mění umění? O fenoménu všudypřítomných technologií si můžete přijít poslechnout besedu v Goetheho Institutu. Hovořit bude známý kulturní aktivista ze skupiny Ztohoven Roman Týc a jeden z nejvýraznějších arabských autorů Hisham Bustani, debata bude překládána do čestiny.

 Beseda v Goetheho Institutu Beseda v Goetheho Institutu (Zdroj: Prague-Up)

ebf - tip - debata

Brutální procházka

Projekt Prázné Domy, mapující skvosty české chátrající architektury, zve na pražskou tour po prázdných domech. Komentovaná procházka Vás zavede do periferie Holešovic. Zjistíte, kde se nacházely staré Holešovice a co po nich zůstalo. Dozvíte se o brutalistní architektuře, zarostlém stadionu a prozkoumáte Holešovický pivovar z nového úhlu. Pokud by vám byla zima, nebojte se, na závěr bude následovat exkluzivní prohlídka budoucí radnice Prahy 7.

Na další akce se podívejte v Prague-Up kalendáři.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).