Menu Zavřít

Zvíkovské čtvrtstoletí

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Pivovarský dvůr formuje české minipivovarnictví už od roku 1993 „Budiž svědkem nezměrné lidské touhy po uskutečnění velkého snu,“ píše se na pamětní desce ze srpna 1993 visící nad měděnou varnou. Její objem činí dvacet hektolitrů a sládek Vladimír Ličman tady nejčastěji vaří světlý ležák Zlatá labuť 11°. Právě jedenáctka byla v roce 1993 úplně tím prvním, co se tady vyrobilo. A druhá várka? To si zakladatel a spolumajitel Michal Voldřich vybavuje dodnes přesně: „Polotmavý belgický speciál, na který jsem sehnal hodně drahé kvasnice pro svrchní kvašení.“

Pivovarský dvůr Zvíkov

Zvíkovské Podhradí 92 Sládek: Vladimír Ličman

Pivovar dnes vaří mnoho druhů piv, kromě vyhlášené Zlaté labutě je to třeba i svrchně kvašený stout, pšeničné pivo ochucené divokými malinami, IPA, APA nebo i extrémně silná Královská Zlatá labuť s dvanácti procenty alkoholu.

Celkový roční výstav se pohybuje kolem jednoho tisíce hektolitrů. Vyrábí si tu i vlastní limonádu pro radlery. Velký úspěch tak zaznamenala jejich Limále, což je limonáda smíchaná s ejlem. Jaký je ten ideální poměr? „Tak akorát,“ směje se Michal Voldřich.

Pivovarský dvůr stojí na místě, kterému se mnoho staletí říká Na Chmelnici. Rostly tady totiž štoky s šiškami pro starý hradní pivovar. Ten do roku 1621 provozovali místní protestanté, podle Michala Voldřicha vyráběli 360 sudů ročně, tedy něco přes 700 hektolitrů piva. Chmel tu roste i dnes a sládek Vladimír Ličman jeho šišky používá k vaření.

WT100

Vladimír Ličman i Michal Voldřich se znají už několik desetiletí, kdysi se spolu seznámili ve státním podniku Pražské pivovary. Ličman vedl sladovnu branického pivovaru, do Zvíkova přišel v roce 2003. A jaká budoucnost čeká české minipivovarnictví? Podle Voldřicha dobrá. „Už to není jen o konzumaci, ale o vychutnávání. Pivo dneska nevaří přeučení traktoristé, jako před pár lety, ale stále častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.“ A Aleš Dvořák z Budějovického Budvaru přidává, že tím nejdůležitějším a nejvyhledávanějším stále zůstane dobře pitelný ležák.

  • Našli jste v článku chybu?