Menu Zavřít

Zvýšený zájem podnikatelů o Evropskou společnost pokračuje i v roce 2011

24. 5. 2011
Autor: profit

Česká republika je lídrem v zakládání i v prodeji před-založených evropských společností (SE). Potvrzují to i aktuální údaje společnosti SMART Companies., která se zabývá zakládáním, prodejem a správou společností po celém světě.

Zvýšený zájem podnikatelů o Evropskou společnost pokračuje i v roce 2011

Foto: Profimedia.cz

Ze všech SE založených v rámci EU připadá téměř 70 % na Českou republiku a Německo. Od roku 2007 u nás vzniklo už 418 evropských společností. „Stále více našich klientů zvažuje z důvodu nepřehledného ekonomického prostředí v ČR odchod do daňově výhodnějšího státu. Vhodnou alternativou je pro ně i evropská společnost. Nabízí legitimní možnost, jak optimálně zabezpečit podnikání po ekonomické stránce a zároveň ochránit vlastnictví ve formě anonymizace majetku a společnost přitom nemusí být registrovaná v daňovém ráji. Z tohoto důvodu poptávka po SE ze strany klientů neustále roste,“ uvádí Petra Janáková ze SMART Companies.

Naši klienti využívají SE zejména z důvodu možnosti přesunu jejího sídla do kterékoli země EU. Na rozdíl od jiných právních forem lze přesun sídla provést bez nutnosti likvidace původní firmy, tedy bez ztráty právní kontinuity,“ uvádí Jan Krejsa, advokát  z Havel, Holásek & Partners. „V neposlední řadě motivuje ke koupi SE flexibilita struktury řízení, kdy se klient sám rozhodne, zda zvolí dualistický nebo monistický systém. V případě častěji voleného dualistického systému stačí k řízení společnosti pouze 2 osoby – 1 člen představenstva a 1 člen dozorčí rady, bez ohledu na počet akcionářů.

SE se v běžném provozu neliší od klasické formy akciovky, oproti které ale přináší svým majitelům řadu podstatných výhod. Mezi hlavní výhody SE patří možnost přesunout sídlo do zahraničí v rámci EU, aniž by došlo ke zrušení společnosti a s tím spojené i právní kontinuity. SE se pouze začne řídit právním systémem (i daňovým) státu, kde bude mít své nové sídlo. To umožňuje podnikatelům vybrat si stát, který jim „nabídne“ ty nejvýhodnější podmínky pro fungování jejich společnosti a to jak z oblasti daňového zatížení, tak i např. svou mírou nutné administrativní zátěže.

Nespornou výhodou SE, oproti české a.s., je flexibilita ve struktuře řízení. Ta umožňuje, oproti klasickým akciovkám, využívat dvě formy řízení společnosti. A to buď dualistickou (jednočlenné představenstvo i dozorčí rada) nebo monoistickou strukturu s 3 člennou správní radou. Obě tyto formy výrazně šetří personální náklady oproti klasickým akciovkám. Další

ebf - tip - debata

výhodou fungování SE je ten fakt, že lze SE opětovně změnit na formu národní a.s. v tom daném státě, ve kterém má společnost své administrativní sídlo. Pozitivem pro založení SE je i to, že se jedná o obchodní společnost s mezinárodním prvkem, kterou lze srovnatelně zakládat na celém území EU, což s očekávaným přistoupením dalších zemí do EU zvyšuje atraktivitu této formy obchodní společnosti. Díky jasně vymezeným způsobům založení SE a pravidlům, které stanovily nařízení a směrnice Rady EU, jsou tyto společnosti důvěryhodné, což je další výhodou, se kterou mohou podnikatelské subjekty počítat. Samotná důvěryhodnost SE je postavena na legislativě EU. Ta upravuje nejenom podmínky pro založení společnosti (SE lze založit jako holding, fůzí společností, přeměnou a.s. či jako dceřinou společnost), ale také pravidla např. vlastnictví akcií. Snahou Evropské komise je, aby se vlastnictví SE společnosti stalo prestižní záležitostí. Lze očekávat, na základě kroků EU, že pro podnikání v EU bude vlastnictví SE vždy pozitivněji vnímáno, než např. vlastnictví české akciovky s minimálním základním vkladem.

SE lze založit standardním způsobem, tak i koupit u specialistů ve formě již předzaložené, tzv. ready-made společnosti. I s ohledem na turbulentní politické změny, i v rámci zemí EU, se jeví forma vlastnictví SE jako jedna z variant, jak legálně chránit své podnikatelské aktivity.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).