Menu Zavřít

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

2. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kryptoměny zřejmě čeká velká změna - poplatek za ukládání dat. Takový postup navrhuje programátor Vitalik Buterin, jenž stojí za druhou největší virtuální měnou ethereum. Smyslem opatření má být ulehčit technologii blockchain.

V komunitě lidí, kteří se pohybují ve světě kryptoměn, se debatuje o tom, jak ukočírovat nekontrolovatelný nárůst uživatelů některých měn, respektive technologie blockchain. Jednu z možností představil Vitalik Butarin, rusko-kanadský programátor, který stojí za projektem druhé největší kryptoměny ethereum.

Tržní kapitalizace pěti největších kryptoměn (v mld. USD)
Bitcoin 137,3
Ethereum 45,6
Ripple 23,1
Bitcoin Cash 15,3
Litecoin 7,8

Stav k 28. 3. 2018. Zdroj: coinmarketcap.com

Lidé by podle něj měli platit za to, že používají decentralizovanou síť. Vitalik navrhuje, že by výše poplatku za pronájem sítě měla vycházet z toho, jak dlouho chtějí uživatelé využívat měnu, respektive data v rámci decentralizované databáze blockchain.

Myšlenka vzbudila v komunitě kryptoměn všeobecný zájem, napsal server Coindesk. Vývojáři měny ethereum se musí vypořádávat s nárůstem zájmu o tuto open source technologii.

Využívá ji stále více mobilních aplikací a také primární úpisy mincí ICO. To znamená, že rostou náklady na správu dat v síti. V konečném důsledku to může vést k obavám o udržitelnosti celého systému.

Vývojáři etherea Vlad Zamfir a Philip Daian tvrdí, že je problém je nutné řešit okamžitě. „Nikdo nemá rád, když se hovoří o poplatcích za pronájem, ale je třeba začít o tom diskutovat,“ přiznal další z vývojářů Raul Jordan. „Současný systém je neudržitelný.“

Buterin navrhl, že ukládaná data v síťovém uzlu nesmí překročit hodnotu 500 GB. Proto uživatelé musí za používání platformy platit poplatky podle toho, jak dlouho jejich data mají být k dispozici. Zavedení poplatků má pomoci udržet objem dat pod kontrolou. Koncept Buterina počítá také s tím, že by se historická data rozdělila do většího množství fyzických úložišť (sharding).

Pokud by byla tato forma „zdanění“ zavedena, měla by být rozšířena na všechny kryptoměny, upozornil Coindesk. Škálování (rozšíření systému) je obecným problémem blockchainu. Případné změny parametrů je třeba zavádět pomalu, aby se na ně mohli vývojáři připravit.

Daian tvrdí, že stejný model poplatků za správu dat by měl zavést i bitcoin. Zavedení poplatků za ukládání dat je podle něj správným krokem v oblasti kryptoměn.

ebf - tip - debata

Související články k tématice Kryptoměny:

Podle šéfa Twitteru bude Bitcoin do 10 let jedinou celosvětovou měnou

Levný kanadský proud přivábil těžaře kryptoměn. Québec vyhlásil stop stav

Snowden: Americké tajné služby sledují držitele bitcoinů

Edward Snowden sice v listopadu obdržel Stuttgartskou mírovou cenu od německé občanské iniciativy Die AnStifter, osobně převzít si ji ale kvůli ruskému exilu nemohl.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).