Menu Zavřít

Kryptograf: Upřímně? Bitcoin je k ničemu

20. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Odborník na kryptografii a počítačovou bezpečnost z americké Harvardovy univerzity Bruce Schneier tvrdí, že nejpoužívanější kryptoměna bitcoin je fakticky mrtvý projekt. Měna podle něj není bezpečná pro masové používání. Schneier se tak přidává k celé řadě kritiků bitcoinu, kterých i kvůli loňskému propadu ceny přibývá.

Bitcoin je zbytečný. Smysl má pouze pro ty, kteří ji chtějí využít pro nelegální transakce. Takto by se zjednodušeně dal shrnout názor uznávaného odborníka na kryptografii a kybernetickou bezpečnost Bruce Schneiera. Projekt bitcoinu založený na technologii blockchain je podle něj překonán.

Základním předpokladem tvůrců totiž byla bezpečnost transakcí založená na decentralizaci. Po deseti letech od spuštění sítě se ale ukazuje, že se tento předpoklad v reálném používání měny nepotvrdil.

Vývoj kurzu bitcoinu vůči dolaru za poslední rok:

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru.

Zdroj: tradingeconomics.com

Největším selháním měny je podle Schneiera ztráta její důvěryhodnosti. Uživatelé kryptoměn musí věřit technologii a mít jistotu, že je nelze zneužít či ukrást.

„Pokud je vaše bitcoinová směnárna napadena, ztratíte vaše peníze. Pokud je hacknuta vaše peněženka, ztratíte vaše peníze. Pokud zapomenete vaše přihlašovací hesla, přijdete o všechny peníze. Pokud je chyba v kódu transakcí, přijdete o peníze,“ napsal Schneier. Bitcoin to podle něj dostává do velmi složité situace.


Bitcoinový detektiv Aleš Janda: Banky ani státy nemohou mít vlastní kryptoměny

Aleš Janda


Kromě technických nedostatků měny Schneier poukazuje i na energetickou náročnost těžby nových bitcoinů. „Může být také extrémně nákladné ukládat data a udržovat celý protokol. Bitcoin má nejdražší konsenzusový algoritmus, jaký kdy vznikl,“ dodal Schneier (co je konsenzusový algoritmus a jaké jsou jeho typy vysvětluje například článek na serveru Krize 15). Nelíbí se mu ani to, že se transakční poplatky nedají jednoduše spočítat a předvídat.

Web CCN píšící o kryptoměnách ale s názory známého kryptografa nesouhlasí a kritiku považuje za nespravedlivou. Schneier prý například opomíjí decentralizované burzy a směnárny kryptoměn. Ty se liší od centralizovaných tím, že směnu nezprostředkovávají za poplatek, ale přímo spojují nakupující a prodávající, a to aniž by vyžadovaly jejich identifikaci.

Prohlášení o tom, že je bitcoin mrtvým projektem, se objevují už od roku 2010. Stránky 99bitcoins.com uvádějí, že měna byla novináři a různými odborníky pohřbena už 346krát.

EBF24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Kyberútoků v Česku na konci roku ubylo. Loňským hitem byla nelegální těžba kryptoměn

Obchody v bitcoinech na darknetu kvetou. Denní objem se loni zdvojnásobil

Blockchain v praxi. Komoditní platforma Komgo chystá ostrý provoz

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Vláda bude podporovat blockchain. Chce do Česka přilákat investice a talenty

Na Maltě má vzniknout banka, která bude podporovat kryptoměny

Čtěte: Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Bitcoin (ilustrační foto)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).