Menu Zavřít

7 zvyků profesionálních pilotů, které vám pomohou být úspěšnější

28. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz / PJF Military Collection / Alamy

Receptů, jak zlepšit svou pracovní výkonnost i morálku, existuje mnoho. Nejvíce jsou respektované rady, které používají profesionální piloti. U nich jakákoliv chyba může skončit katastrofálně pro celou posádku i cestující. Jaké návyky uplatňují, aby byly výkonní a přitom nedělali zbytečné chyby?

Principy efektivity, které se učí v každé letecké škole, vycházejí z knihy Stephena Coveye, která poprvé vyšla v roce 1989. Sedm návyků skutečně efektivních lidí se prodalo přes 40 milionů výtisků po celém světě.

1: Buďte aktivní

Člověk nemá být pasivní a pouze nečinně vyčkávat na chvíli, až přijde problém. Naopak jej má předvídat a být na něj připraven. V letectví to znamená dokonalou přípravu, letový plán, mít v záloze všechna možná místa pro nouzové přistání, alternativní plány. I v jiných oblastech života je dobré řešit věci aktivně. Pokud opravíte střechu včas, nemusíte ji později celou nákladně měnit, kromě krytiny i celého krovu včetně krokví. Stejně tak důkladné plánování a správné informace mohou posunout váš byznys do nečekaných výšin.

2: Mějte na mysli výsledek

Tento zvyk souvisí se stanovením cílů a představení si toho, čeho chcete dosáhnout. Pokud máte před očima svůj cíl, můžete si lépe naplánovat cestu k jeho dosažení. Studenti leteckých škol často zabřednou do studia letecké terminologie, studia legislativy, používání vysílačky a zapomenou na to, co je na prvním místě. Naučit se létat. Namalujte si obrázek svého cíle a dejte si jej nad pracovní stůl, abyste nezapomněli, čeho chcete dosáhnout. Pak se opět s chutí ponořte do práce.


Jaké důvody vám brání zbohatnout. Čtěte více:

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Jak být bohatý? Ilustrační foto


3: Důležité věci dělejte jako první

Často připomínanou radou je: obtížné a důležité věci dělejte jako první v pořadí. Přirození vůdci jsou připraveni se s největšími výzvami poprat a neodkládat je na později. U pilotů to platí od přípravy na let až do přistání. Vždy musí kalkulovat s tím, jaké jsou schopnosti jejich letounu, stav palivových nádrží, jejich vlastní schopnosti. Piloti také mají nejdůležitější věci na svých seznamech úkolů na prvních místech.

4: Přemýšlejte v kategoriích win – win

Piloti musí přemýšlet vždy tak, aby jejich konání bylo výhodné pro obě strany, pokud jde o sdílení letišť, letadel a vzdušného prostoru. V případě přistání to neznamená, že kdo je první na zemi, vyhrává. Může to být také ten největší poražený. Pozitivní řešení pro všechny strany přispívá k lepšímu řešení problémů obecně.

5: Nejprve pochopit

Důležité je naučit se poslouchat druhé a chápat obě strany návrhu, který chceme vyřešit. V leteckých školách jsou nejúspěšnější takoví studenti, kteří se dobře připraví na probíranou látku. Tak se maximalizuje jejich výkon během letové hodiny. Snažit se naučit se něco jiného, než co právě člověk dělá, znamená přetížení kognitivních dovedností a vede to k horším výsledkům.

6: Spolupráce s ostatními

Schopnost propojovat přístupy, aby byly účinnější, znamená rychleji dosáhnout svých cílů. Ve firmě pomáhá vytvoření týmu, který se dobře doplňuje. Od každého to předpokládá maximální nasazení. V případě pilotů to znamená být dobře fyzicky i psychicky připraven na let a spolupracovat s ostatními členy posádky.

7: Zdokonalování svých schopností

Aby člověk zůstal produktivní, musí na sobě pracovat, neustále se zlepšovat. U pilotů se sleduje počet nalétaných hodin, počet přistání. Zároveň musí studovat nové technologie, aby nezůstali pozadu.

MMF24

Dále čtěte:

Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

Jak strávit zajímavou dovolenou se sto dolary na den? Přečtěte si tipy týdeníku Euro

Co dělá muže mužem? 67 dobrých rad od Goldman Sachs

Alain Delon ve filmu Tři muži na zabití z roku 1980


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).