Od poloviny dubna začne Burger King na českém trhu prodávat bezmasé nugetky. Vyrábějí se ze sóji a pšeničného proteinu a řetězec o nich tvrdí, že chutnají stejně dobře jako ty kuřecí. Protože společnost zaslala do redakce vzorek k vyzkoušení, rozhodli jsme se toto tvrzení ověřit v praktickém improvizovaném testu.
„Nee, to JE maso!,“ reagovala Natálie Č. (9), když se redakci Euro.cz povedlo odlákat její pozornost od hlubokomyslných promluv YouTuberky Ley na displeji telefonu, abychom jí odhalili skutečný původ právě zkonzumované potraviny. Respondentka dále uvedla, že „to bylo dobré“, a vyjádřila radost ze zjištění, že v souvislosti s jejím experimentálním obědem „neumřelo žádné kuřátko“.
Rostlinné nugetky se v nabídce Burger Kingu zařadí po bok bezmasého Whopperu, který společnost nabízí už od roku 2019.
„Prodeje plant-based Whopperu překonaly hranici 2,5 % prodejů a určitě je zde velký potenciál pro další růst i do budoucna,“ upřesňuje ředitel Burger King pro Česko, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko Daniel Ryška. „Podle toho, jak oblíbený je plant-based Whopper, věříme, že nové rostlinné nugety budou mít stejný úspěch. Zákazníci mají nyní na výběr z několika bezmasých variant, které jsou svou chutí i vzhledem od těch masových k nerozeznání. Tedy alespoň pro mě,“ dodává.
Na výrobě rostlinných nugetek spolupracuje Burger King se společností The Vegetarian Butcher (vegetariánský řezník), která spadá pod křídla nadnárodního potravinářského koncernu Unilever. V Česku její produkty nabízejí mimo jiné online prodejci potravin iTesco.cz, Košík.cz i Rohlík.cz.
Bezmasé produkty nedávno zařadil do sortimentu také konkurenční řetězec McDonald’s. Jeho kořeněná placka ale nemá ambice napodobovat chuť masa, je to vlastně zeleninový karbanátek se sýrem. KFC ve svých vege sendvičích používá sýr halloumi.