Jméno Myšák zná každý. Je synonymem pro poctivou cukrařinu a noblesu první republiky. Provozovnu na rohu Vodičkové a ulice V Jámě otevřel František Myšák už v roce 1904, respektive převzal cukrárnu mistra Jandy, u kterého se vyučil. V roce 1911 ji přenesl do vlastního domu, kde v nové podobě funguje i dnes. Sladké sny tehdejších elit, ale i obyčejných lidí plnil Myšák až do konce války, pak byla cukrárna na rok uzavřena a nakonec znárodněna. Po znárodnění tu sídlil Odkolek a cukrárna fungovala dál. Kdekdo si ještě pamatuje z dětství pohár Myšák, jednoduchou kombinaci vanilkové zmrzliny, karamelu, šlehačky a griliáše z lískových oříšků. Pokud vám chutnal, můžete se na něj rovnou vypravit.
Tradice v novém
Myšák po revoluci ožil už několikrát, tentokrát to ale konečně vypadá nadějně. Interiér je po rekonstrukci nádherný, čistý a vkusný. Nechybějí mu ani luxusní prvky jako za první republiky, ani některé detaily kopírující původní interiér. Z přízemí, které je vhodné na rychlou schůzku u kávy a dortu, můžete vyjít do patra po mramorovém schodišti a usadit se v hlavní místnosti s barovým pultem, v jehož vitrínách jsou vystaveny jak chlebíčky, tak dortíčky. Za ní je ještě další místnost, ale v té jsou stolky umístěné tak blízko u sebe, že se tam ne každý bude cítit pohodlně.
Kdybyste v cukrárně čekali jen sladké, mýlili byste se. Ambi na to šlo chytře. Ostatně návratnosti vložené investice by se při pouhém prodeji zákusků, byť za velmi vysoké ceny, majitel nejspíš nedočkal. U Myšáka teď můžete vysedávat od brzkého rána. V nabídce jsou celodenní snídaně, od těch skromnějších po ty opravdu sváteční s vůní lanýže. Ti, kteří se nestydí, že je u toho někdo načapá, mohou klidně posnídat párky a větrník a ještě to zapít sklenkou champagne a šálkem dobře připravené výběrové kávy. K obědu se tu denně podává polévka dle nabídky, navíc tu mají sekanou s bramborovým salátem, který chutná podobně jako můj vánoční, nebo párky s hedvábnou bramborovou kaší. Spolu s chlebíčky a sladkostmi je sortiment dostatečně široký, aby uspokojil opravdu každého.
Nejčastější námitkou, kterou ve svém okolí slýchám, jsou příliš vysoké ceny. Snad je to mojí náklonností k poctivému řemeslu, snad mojí znalostí cen ve stavebnictví, ale upřímně řečeno, nepovažuji zdejší ceny za nepřiměřené. Ano, jsou vysoké, hodně vysoké. Na druhé straně sem asi nikdo nebude denně chodit na snídani či na oběd jako do závodky.
Co jsem ovšem úplně nepochopila, je nabídka zákusků. V současné době nemá cukrárna vlastní výrobnu, a tak se všechny sladkosti denně dovážejí z Café Savoy. Na webu sice Ambi uvádí, že cukráři už pracují na oživení původních receptur z těch nejkvalitnějších surovin, ale proč až teď? Kremrole mě vysloveně zklamaly. Zdejší větrníky sice miluji pro poctivou karamelovou šlehačku i opravdu vanilkový žloutkový krém, ale karamelová fondánová poleva je pokaždé jiná. Chuťově skvělý je bezlepkový čokoládový rohlíček s pravým rumem. Jenže jeho konzistence je taková, že se vidličkou důstojně sníst opravdu nedá, protože se roztříští na všechny strany.
Skvělá káva i personál
Pochvalu zaslouží obsluha i výběrová káva. V době, kdy je těžké sehnat zaměstnance v jakémkoli oboru, mě mile překvapilo, jak je nové osazenstvo Myšáka sehrané, přívětivé a v rámci možností profesionální. Cukrárna funguje jen dva měsíce. Byla jsem tu mockrát a až na výjimečné prodlevy v obsluze jsem se tu s žádným velkým prohřeškem nesetkala. A co mě sem tak táhne? Mimo jiné i nádherně servírovaná a dobře připravená výběrová káva, podávaná na stolech z bílého mramoru. Když usrkávám z šálku, přijde mi, že tady je svět ještě opravdu v pořádku, i když se za ten pocit platí.
Cukrárna Myšák |
---|
Vodičkova 31, Praha 1 t: 730 589 249 e: mysak@ambi.cz www.mysak.ambi.cz/ otevřeno: Po–Pá 7.30–20.00 (první patro: 8.00–20.00), So–Ne 9.00–20.00 |
Přečtěte si další recenze na restaurace: